Ο ιατρός Γεώργιος Κέκος, κατέχει απόλυτη εξειδίκευση στις παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα. Πραγματοποιεί με άψογο τρόπο όλες τις σύγχρονες μεθόδους διάγνωσης και θεραπείας του θυρεοειδούς, που περιγράφονται στην παρούσα σελίδα. Έχει μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση των θυρεοειδικών παθήσεων, εφαρμόζοντας εξατομικευμένα σε κάθε ασθενή την κατάλληλη θεραπεία.
Εμπιστευθείτε το πρόβλημα σας για μια αποτελεσματική και οριστική διευθέτηση με σύγχρονες μεθόδους θεραπείας, σύμφωνα με τις αρχές της χειρουργικής επιστήμης, που βασίζονται σε επιστημονικές αποδείξεις (Evidence Based Surgery). Η υψηλή μας επιστημονική κατάρτιση και η πολύχρονη εμπειρία εγγυώνται την άριστη λύση με ανώδυνο τρόπο και χωρίς ταλαιπωρία.
Ο ιατρός δέχεται και εξετάζει τους ασθενείς στο ιατρείο του, επί της οδού Κερασούντος, αριθμός 4, στην Αθήνα. Συνεργάζεται με όλες τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και, όταν χρειάζεται, νοσηλεύει τους ασθενείς σε σύγχρονες ιδιωτικές κλινικές που είναι συμβεβλημένες και με το ΕΟΠΥΥ.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο
2107486937
Εισαγωγή
Η γνώση της βασικής εμβρυολογίας του θυρεοειδούς είναι απαραίτητη για την κατανόηση συγκεκριμένων εμβρυϊκών συγγενών ανωμαλιών. Αυτές περιλαμβάνουν τις κύστεις και τα συρίγγια του θυρεογλωσσικού πόρου, που είναι το αποτέλεσμα της παραμονής ιστού κατά μήκος του θυρεογλωσσικού πόρου, ο γλωσσικός, ο έκτοπος κα ο πυραμοειδής θυρεοειδής. Επίσης μπορεί να υπάρχει και αγενεσία ενός θυρεοειδικού λοβού, σχεδόν πάντα του αριστερού.
Κύστη θυρεογλωσσικού πόρου
Η κύστη του θυρεογλωσσικού πόρου είναι η συχνότερη συγγενής ανωμαλία του τραχήλου. Κατά την πέμπτη εβδομάδα της κύησης ο αυλός του θυρεογλωσσικού πόρου αρχίζει να ατροφεί και κατά την όγδοη εβδομάδα υποστρέφεται πλήρως. Ωστόσο, ορισμένες φορές μέρος ή ολόκληρος ο θυρεογλωσσικός πόρος μπορεί να παραμείνει ανοικτός. Οι κύστεις του θυρεογλωσσικού πόρου μπορούν να εντοπιστούν στην μέση γραμμή, σε όλη την μεταναστευτική πορεία του θυρεοειδούς, από την βάση της γλώσσας έως το ύψος της στερνικής εντομής. Στο 80% των περιπτώσεων ανευρίσκονται αμέσως κάτω από το υοειδές οστό και πάνω από τον ισθμό και εκδηλώνονται στις αρχές της παιδικής ηλικίας ή κατά την βρεφική ηλικία.
Είναι συνήθως ασυμπτωματικές, αλλά περιστασιακά μολύνονται από βακτήρια της χλωρίδας του στόματος και φλεγμαίνουν έντονα. Υποτροπιάζουσα λοίμωξη με αυτόματη ή χειρουργική παροχέτευση της κύστης θυρεογλωσσικού πόρου οδηγεί στην δημιουργία δερματικού συριγγίου. Όλες οι κύστεις του θυρεογλωσσικού πόρου αμέσως μετά την διάγνωση πρέπει να αντιμετωπίζονται χειρουργικά και να αφαιρούνται, λόγω του κινδύνου της επιμόλυνσης. Ιστολογικά, οι κύστεις αυτές επικαλύπτονται από κυλινδρικό και πλακώδες επιθήλιο. Σε ποσοστό 20% των περιπτώσεων ανευρίσκεται έκτοπος θυρεοειδικός ιστός.
Η διάγνωση γίνεται με την κλινική εξέταση όπου ψηλαφάται μία περιγεγραμμένη μάζα στην μέση γραμμή του τραχήλου, μεγέθους 1-2cm, με ελαστική και μαλακή σύσταση, η οποία ακολουθεί τις κινήσεις της γλώσσας. Χαρακτηριστική είναι η κίνηση της κύστης προς τα πάνω με την έξοδο της γλώσσας από το στόμα Η μελέτη του θυρεοειδούς με το υπερηχογράφημα δείχνει φυσιολογικά απεικονιστικά ευρήματα.
Η θεραπεία είναι αποκλειστικά χειρουργική και περιλαμβάνει την en bloc εκτομή όλου του μήκους του θυρεογλωσσικού πόρου μαζί με την κύστη. Η χειρουργική παρασκευή αρχίζει από την ρίζα της γλώσσας, ακολουθεί όλη την πορεία του πόρου και εκτείνεται όσο το δυνατόν πιο περιφερικά. Στην εγχείρηση αυτή αφαιρείται και η κεντρική μοίρα του υοειδούς οστού, επειδή ο πόρος διαπερνά πάντοτε από το κέντρο του. Η ανωτέρω περιγραφή αποτελεί την «εγχείρηση Sistrunk», η οποία χαρακτηρίζεται από το μικρότερο ποσοστό υποτροπών.
Περίπου σε ποσοστό 1% των χειρουργικών παρασκευασμάτων διαγιγνώσκεται θηλώδης καρκίνος, ο οποίος αναπτύσσεται στο θυρεοειδικό ιστό του εσωτερικού των κύστεων του θυρεογλωσσικού πόρου, γεγονός που καθιστά απαραίτητη την πλήρη εξαίρεσή του. Έχουν επίσης περιγραφεί σπανίως πλακώδη καρκινώματα, όγκοι από κύτταρα Hurthle και αναπλαστικοί καρκίνοι. Ωστόσο, μυελοειδείς καρκίνοι του θυρεοειδούς δεν έχουν αναφερθεί στις κύστεις του θυρεογλωσσικού πόρου.
Γλωσσικός θυρεοειδής
Ο γλωσσικός θυρεοειδής αντιπροσωπεύει την αποτυχία του μέσου θυρεοειδικού εκβλαστήματος να ακολουθήσει την προς τα κάτω πορεία και να κατέλθει στην φυσιολογική ανατομική θέση, με αποτέλεσμα να σχηματιστεί θυρεοειδής στην γλώσσα. Στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις, ο ιστός αυτός είναι και ο μοναδικός θυρεοειδικός ιστός που παραμένει. Συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα και δεν χρειάζεται κάποια θεραπεία. Όπως σε κάθε θυρεοειδικό ιστό έτσι και εδώ υπάρχει η πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου. Ωστόσο, η διόγκωση μίας τέτοιας θυρεοειδικής γλωσσίδας μπορεί να προκαλέσει απόφραξη των αεραγωγών, δυσφαγία ή αιμορραγία. Οι περισσότερες περιπτώσεις συμπτωματικού γλωσσικού θυρεοειδούς αντιμετωπίζονται με εξωγενή χορήγηση θυρορμόνης. Σε ανθεκτικές περιπτώσεις, η θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο αποτελεί μία άλλη εναλλακτική λύση, που ακολουθείται από ορμονική θεραπεία υποκατάστασης. Η χειρουργική αφαίρεση χρειάζεται σπάνια, αλλά εφόσον απαιτείται, θα πρέπει να προηγείται μια εκτίμηση του φυσιολογικού θυρεοειδικού ιστού στον τράχηλο για να αποφευχθεί ο υποθυρεοειδισμός. Η επέμβαση καθίσταται επιτακτική επί αποφρακτικών συμπτωμάτων όπως είναι η ασφυξία, η δυσφαγία, η απόφραξη του αεραγωγού και η αιμορραγία.
Έκτοπος θυρεοειδής
Φυσιολογικός θυρεοειδικός ιστός μπορεί να εντοπιστεί οπουδήποτε στο κεντρικό τμήμα του τραχήλου, συμπεριλαμβανομένου του οισοφάγου, της τραχείας και του πρόσθιου μεσοθωρακίου. Θυρεοειδικός ιστός έχει βρεθεί παραπλεύρως του αορτικού τόξου, στο αορτοπνευμονικό παράθυρο, εντός του ανώτερου τμήματος του περικαρδίου και στο μεσοκοιλιακό διάφραγμα της καρδιάς. Γλωσσοειδείς προσεκβολές θυρεοειδικού ιστού, που γίνονται ιδιαίτερα εμφανείς στις μεγάλες βρογχοκήλες, μπορούν να προβάλουν από τους κάτω πόλους ενός φυσιολογικού θυρεοειδούς αδένα και περιστασιακά φθάνουν μέχρι το πρόσθιο μεσοθωράκιο,.
Παλαιότερα, ο θυρεοειδικός ιστός που ανευρίσκετο στις πλάγιες μοίρες του τραχήλου ήταν γνωστός ως πλάγιος έκτοπος θυρεοειδικός ιστός και ερμηνευόταν ως εμβρυϊκή παραλλαγή. Αυτή η άποψη έχει αναθεωρηθεί και πιστεύεται ότι κάθε θυρεοειδικός ιστός που απαντάται στον πλάγιο τράχηλο και πέριξ των αγγειακών σχηματισμών του τραχήλου, κατά κανόνα αντιπροσωπεύει μεταστατικές εναποθέσεις ενός καλά διαφοροποιημένου καρκινώματος του θυρεοειδούς. Ακόμη και όταν δεν είναι κλινικά εμφανές κατά την φυσική εξέταση ή στην απεικόνιση με υπερηχογράφημα, κατά πάσα πιθανότητα ο σύστοιχος λοβός του θυρεοειδούς εμπεριέχει μια εστία θηλώδους καρκίνου του θυρεοειδούς, η οποία συνήθως είναι μικροσκοπική.
Πυραμοειδής λοβός
Στην εμβρυική περίοδο φυσιολογικά ο θυρεογλωσσικός πόρος ατροφεί και υποστρέφεται, αν και στην θέση του μπορεί να παραμείνει ως ένας ινώδης σύνδεσμος. Στο 50% περίπου των ατόμων, το περιφερικό άκρο το οποίο συνδέεται με τον θυρεοειδή παραμένει ως πυραμοειδής λοβός που προβάλλει από τον ισθμό, και εκτείνεται αριστερά ή δεξιά της μέσης γραμμής. Περιβάλλεται από μυϊκές ίνες του επιπολής ανελκτήρα του αδένα. Στο φυσιολογικό άτομο, ο πυραμοειδής λοβός δεν είναι ψηλαφητός, αλλά στις διαταραχές που χαρακτηρίζονται από υπερτροφία του θυρεοειδούς (π.χ. νόσος Graves, διάχυτη οζώδης βρογχοκήλη ή λεμφοκυτταρική θυρεοειδίτιδα), ο πυραμοειδής λοβός είναι συνήθως διογκωμένος και ψηλαφητός.