2107486937 | Κερασούντος 4, Αθήνα [email protected]
Select Page

laparoskopiki_xeirourgiki“Diseases that harm call for treatments that harm less.”

Η λαπαροσκοπική χειρουργική  αποτελεί  ένα από τα πλέον εντυπωσιακά επιτεύγματα της ιατρικής  επιστήμης και της βιοϊατρικής τεχνολογίας. Η  «θυελλώδης εισβολή» τους στην καθημερινή κλινική πράξη αναμφισβήτητα επέφερε επαναστατικές αλλαγές στην αντιμετώπιση των χειρουργικών νοσημάτων της κοιλιακής χώρας.

Πράγματι, αποτελεί έναν τομέα, στον οποίο οι εξελίξεις και οι μεταβολές πραγματοποιούνται με ασύλληπτα ταχείς ρυθμούς. Δεν υπάρχει αληθινά ανάλογη περίπτωση στην ιστορία της Ιατρικής, όπου μία νέα επαναστατική μέθοδος έγινε τόσο γρήγορα ευρύτατα αποδεκτή από τη χειρουργική κοινότητα, όσο η λαπαροσκοπική χειρουργική.    

Η λαπαροσκοπική χειρουργική εμφανίστηκε ως νέα ελπιδοφόρα μέθοδος επέμβασης και οροθέτησε μιαν άλλη, ολότελα διαφορετική, αντιμετώπιση στις μέχρι πρόσφατα χειρουργικές επεμβάσεις. Ο νέος αυτός θεραπευτικός κλάδος κατέχει επάξια θέση στην αντιμετώπιση των χειρουργικών παθήσεων του πεπτικού συστήματος.

Η λαπαροσκοπική χειρουργική συνέβαλε αποφασιστικά στη διαφοροποίηση του τρόπου αντιμετώπισης των παθήσεων, σε τέτοιο μάλιστα βαθμό, ώστε να μεταβληθεί ριζικά το όλο «τοπίο» στην άσκηση της Χειρουργικής, μεταβάλλοντας παγιωμένες καταστάσεις και συνήθειες πολλών δεκαετιών.

Είναι φανερό ότι έχει πλέον ανατείλει μία νέα εποχή της Χειρουργικής και ότι ο χειρουργός του μέλλοντος θα είναι ο γιατρός που θα εφαρμόζει με υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα μεθόδους λαπαροσκοπικής χειρουργικής, με σκοπό τη θεραπεία των ανθρώπινων νοσημάτων με το ελάχιστο δυνατό τραύμα.

Τα τελευταία χρόνια γινόμαστε μάρτυρες απίστευτων αλλαγών στον τρόπο προσπέλασης για τη χειρουργική αντιμετώπιση των παθήσεων κυρίως της κοιλιακής χώρας. Η από παλιά επικρατουσα αντίληψη «μεγάλη τομή, μεγάλος χειρουργός», με την έννοια ότι ο χειρουργός πρέπει να εκτελεί μεγάλη τομή στα τοιχώματα της κοιλιάς, άρχισε να κλονίζεται συθέμελα. Η ευρύτατη εφαρμογή των σύγχρονων λαπαροσκοπικών τεχνικών απέδειξε περίτρανα ότι είναι απόλυτα ασφαλής η επίλυση ποικίλων χειρουργικών προβλημάτων, χωρίς τη διάνοιξη της κοιλίας με την κλασική χειρουργική τομή. Η απαίτηση ενημερωμένων ασθενών για την επιλογή λιγότερο επεμβατικών αλλά συγχρόνως εξίσου ασφαλών μεθόδων θεραπείας, αποτέλεσε το σημαντικότερο λόγο για τη ραγδαία διάδοση της λαπαροσκοπικής χειρουργικής.

      Ανάμεσα στα πλεονεκτήματα των λαπαροσκοπικών τεχνικών έναντι εκείνων των κλασικών χειρουργικών μεθόδων, περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:

  1. Το ελάχιστο χειρουργικό τραύμα επί των ιστών.
  2. Ο μικρός χρόνος μετεγχειρητικής νοσηλείας, με αποτέλεσμα τη γρήγορη έξοδο από το νοσοκομείο και το μικρότερο κόστος νοσηλείας.
  3. Η ταχύτερη ανάρρωση των ασθενών και ταχεία επάνοδος στην εργασία.
  4. Ο περιορισμός στο ελάχιστο των μετεγχειρητικών ενοχλημάτων και του μετεγχειρητικού πόνου.
  5. Η απουσία εγχειρητικής τομής, που πέρα από το αισθητικό πλεονέκτημα έχει ως συνέπεια την πλήρη σχεδόν εξαφάνιση κλασικών επιπλοκών που σχετίζονται με τη διενέργεια τομής. Ελλείπουν οι επιπτώσεις από την πρόκληση μετεγχειρητικών συμφύσεων.
  6. Η μη απώλεια αίματος, που αποτρέπει την επαφή με το αίμα του ασθενούς, προφυλάσσοντας τη χειρουργική ομάδα από τις χειρουργικές λοιμώξεις, όπως την ηπατίτιδα, το AIDS κ.ά.
error: ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΜΕΝΟ!!