Ο ιατρός Γεώργιος Κέκος, κατέχει απόλυτη εξειδίκευση στις παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα. Πραγματοποιεί με άψογο τρόπο όλες τις σύγχρονες μεθόδους διάγνωσης και θεραπείας του θυρεοειδούς, που περιγράφονται στην παρούσα σελίδα. Έχει μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση των θυρεοειδικών παθήσεων, εφαρμόζοντας εξατομικευμένα σε κάθε ασθενή την κατάλληλη θεραπεία.
Εμπιστευθείτε το πρόβλημα σας για μια αποτελεσματική και οριστική διευθέτηση με σύγχρονες μεθόδους θεραπείας, σύμφωνα με τις αρχές της χειρουργικής επιστήμης, που βασίζονται σε επιστημονικές αποδείξεις (Evidence Based Surgery). Η υψηλή μας επιστημονική κατάρτιση και η πολύχρονη εμπειρία εγγυώνται την άριστη λύση με ανώδυνο τρόπο και χωρίς ταλαιπωρία.
Ο ιατρός δέχεται και εξετάζει τους ασθενείς στο ιατρείο του, επί της οδού Κερασούντος, αριθμός 4, στην Αθήνα. Συνεργάζεται με όλες τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και, όταν χρειάζεται, νοσηλεύει τους ασθενείς σε σύγχρονες ιδιωτικές κλινικές που είναι συμβεβλημένες και με το ΕΟΠΥΥ.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο
2107486937
Ο θυρεοειδής είναι ο πρώτος από τους ενδοκρινείς αδένες που δημιουργείται. Η εμβρυϊκή καταβολή που τελικά δίνει γένεση στο θυρεοειδή αδένα προκύπτει από την μέση γραμμή του πρώτου και του δευτέρου φαρυγγικού κολπώματος του αρχέγονου εντέρου, περίπου κατά την τρίτη (3η) εβδομάδα της εμβρυϊκής ηλικίας. Η θέση από την οποία προέρχεται παραμένει στον ενήλικα σαν ένα τυφλό τρήμα στην βάση της γλώσσας. Ο ιστός που εμφανίζεται από το αρχέγονο έντερο αποτελείται από κύτταρα του ενδοδέρματος. Τα κύτταρα του ενδοδέρματος στο έδαφος του φαρυγγικού κολπώματος παχύνονται και σχηματίζουν το μέσο θυρεοειδικό εκβλάστημα το οποίο κατέρχεται στον τράχηλο μέχρι τους ανώτερους τραχειακούς δακτυλίους και εξελίσσεται σε ένα δίλοβο συμπαγές όργανο.
Κατά την κάθοδο το εκβλάστημα παραμένει συνδεδεμένο με το φάρυγγα στην βάση της γλώσσας (τυφλό τρήμα) μέσω ενός μίσχου που είναι γνωστός ως θυρεογλωσσικός πόρος, ο οποίος σηματοδοτεί την οδό μετανάστευσης του θυρεοειδούς αδένα προς την τελική του εντόπιση στο ώριμο άτομο. Ο πόρος αυτός μετά την ηλικία των 6 εβδομάδων της εμβρυϊκής ηλικίας συνήθως απορροφάται και παραμένει σαν ένας ινώδης σωλήνας. Το περιφερικό άκρο του υπολειμματικού πόρου σε ένα ποσοστό 30-50% διατηρείται και ωριμάζει αποτελώντας τον πυραμοειδή λοβό στο θυρεοειδή του ενήλικα. Το πλάγιο θυρεοειδικό τμήμα προέρχεται από το ουραίο οπισθοφαρυγγικό ενδόδερμα με την συμμετοχή του 4ου και του 5ου βραγχιακού θύλακα. Αυτό εμφανίζεται αργότερα από το μέσο τμήμα και συνενώνεται με αυτό στην οπίσθια επιφάνεια.
Η όλη διαδικασία ολοκληρώνεται μέχρι την 7η εμβρυϊκή εβδομάδα. Μικροσκοπικά θυρεοειδικά θυλάκια εμφανίζονται αρχικά καθώς αναπτύσσονται οι πλάγιοι λοβοί. Όταν το έμβρυο φτάσει σε μήκος τα 6 cm, κοντά στις 8 εβδομάδες της εμβρυϊκής ηλικίας γίνεται η ιστολογική διαφοροποίηση και εμφανίζονται τα θυρεοειδικά θυλάκια που αρχίζουν να σχηματίζουν κολλοειδείς ουσίες. Τον 3ο μήνα, τα θυλακικά κύτταρα αρχίζουν να εγκλωβίζουν ιώδιο και ξεκινά η έκκριση θυρεοειδικής ορμόνης.
Τα παραθυλακικά ή κύτταρα C που παράγουν καλσιτονίνη εκφύονται από το 4ο φαρυγγικό κόλπωμα και μεταναστεύουν από την νευρική ακρολοφία στους πλαγίους λοβούς του θυρεοειδούς αδένα. Τα κύτταρα αυτά πορεύονται στα πλάγια και οπίσθια άνω τριτημόρια των λοβών του θυρεοειδούς και κατανέμονται ανάμεσα στα θυλάκια. Στους ενήλικες, παραμένουν εντοπισμένα στην άνω και μέση μοίρα του αδένα, συνήθως στην οπίσθια και έσω επιφάνεια. Αυτά τα κύτταρα C αποτελούν το κύριο συστατικό του αδένα των ενηλίκων που είναι νευροεκτοδερμικής προέλευσης.
Η διαδικασία συνένωσης των τμημάτων του θυρεοειδούς ολοκληρώνεται κατά τον τρίτο μήνα (3ο) της εμβρυϊκής ζωής και μετά αρχίζει η διαμόρφωση των θυρεοειδικών θυλακίων, τα οποία αρχίζουν να εκκρίνουν τις ορμόνες. Η διαδικασία της καθόδου και της σύντηξης επηρεάζεται από πολλαπλούς αντιγραφικούς παράγοντες (TTF-1, TTF-2, Pax-8).
Τέλος ο βολβός του Zuckerkandl αποτελεί υπόλοιπο θυρεοειδικού ιστού από την επαφή του πλάγιο-οπίσθιου τμήματος του θυρεοειδούς με τον φάρυγγα. Επειδή προέρχεται από τον βραγχιακό θύλακα έχει στενή σχέση με τον άνω παραθυρεοειδή αδένα.