2107486937 | Κερασούντος 4, Αθήνα [email protected]

Ο κοιλιακός πόνος ή άλλα συμπτώματα που αποδόθηκαν αρχικά στη χοληδόχο κύστη μπορεί να παραμείνουν ή να υποτροπιάσουν μήνες ή έτη μετά από τη χολοκυστεκτομή. Υποτροπή του πόνου ή άλλων συμπτωμάτων μετά από χολοκυστεκτομή έχει αναφερθεί έως και στο 20% των ασθενών. Εντούτοις, με τις βελτιώσεις στην απεικόνιση των χοληφόρων που σημειώθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες, η συχνότητα του «συνδρόμου μετά χολοκυστεκτομή» έχει αναμφίβολα ελαττωθεί. 

Παλαιότερα εθεωρείτο ότι  υπεύθυνη για την ανάπτυξη του συνδρόμου αυτού είναι η παραμονή μακρού κολοβώματος του κυστικού πόρου. Σήμερα, με τη διάδοση της λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής, η θεωρεία αυτή έχει καταρριφθεί, επειδή στη λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή πάντα παραμένει μακρύ κολόβωμα του κυστικού πόρου, χωρίς να έχει παρατηρηθεί αύξηση αυτού του συνδρόμου. 

Ορισμένα συνηθισμένα αίτια του πόνου μετά από χολοκυστεκτομή είναι: η χοληδοχολιθίαση, η στένωση της εξωηπατικής κεντρικής χοληφόρου οδού σαν αποτέλεσμα διεγχειρητικής κάκωσης, η δυσλειτουργία του σφιγκτήρα του Od­di, η παγκρεατίτιδα, το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, η νόσος του πεπτικού έλκους, η νόσος της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, τα νοσήματα του ήπατος και το νευρίνωμα μετά από χειρουργικό τραύμα. 

ERCP - Υπολειμματική χοληδοχολιθίαση
ERCP – Υπολειμματική χοληδοχολιθίαση

Ο πόνος στο δεξιό υποχόνδριο που συνοδεύεται με ίκτερο και ρίγος και εκδηλώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά από τη χολοκυστεκτομή, σχετίζεται συνηθέστερα με κάποιον υπολειμματικό χολόλιθο στο χοληδόχο πόρο ή με διεγχειρητική κάκωση του χοληδόχου πόρου, που μπορεί να συνοδεύεται και με διαρροή χολής στην περιτοναϊκή κοιλότητα. 

Ο οξύς επιγαστρικός πόνος ο οποίος δεν σχετίζεται με ίκτερο μπορεί να οφείλεται σε αδιάγνωστη παγκρεατίτιδα, νόσο πεπτικού έλκους ή ακόμα και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Στο παρελθόν θεωρείτο ότι ένα μεγάλο κολόβωμα του κυστικού πόρου αποτελεί μία εν δυνάμει πηγή συμπτωμάτων μετά από χολοκυστεκτομή. Εντούτοις, με τη λαπαροσκοπική τεχνική, ο κυστικός πόρος παραμένει σκόπιμα επιμήκης ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος τραυματισμού του χοληδόχου πόρου και δεν έχει παρατηρηθεί αυξημένη εμφάνιση συμπτωμάτων από τα χοληφόρα. Τέλος, μία μικρή ομάδα ασθενών παρουσιάζουν εμμένοντα πόνο τύπου χοληφόρων μετά από τη χολοκυστεκτομή, ως αποτέλεσμα των ανατομικών και λειτουργικών ανωμαλιών του σφιγκτήρα του Oddi. 

error: ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΜΕΝΟ!!