
Η λιθιασική νόσος των χοληφόρων (πέτρες στη χολή) αποτελεί μία από τις συχνότερες παθήσεις του πεπτικού συστήματος στο σύγχρονο κόσμο και οπωσδήποτε την κύρια πάθηση των χοληφόρων, από την οποία μπορούν να ξεκινήσουν πολλά και δυσεπίλυτα προβλήματα υγείας, τόσο για τον άρρωστο όσο και για το θεράποντα γιατρό.
Στις ΗΠΑ περισσότεροι από 20 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χολόλιθους στη χοληδόχο κύστη και κάθε χρόνο γίνονται περίπου 300.000 χειρουργικές επεμβάσεις για αυτή τη νόσο. Στα Ελληνικά νοσοκομεία υπολογίζεται πως εκτελούνται 20.000 – 30.000 χολοκυστεκτομές ετησίως.

Η συχνότητα με την οποία εμφανίζετε η χολολιθίαση στο γενικό πληθυσμό αγγίζει το 10%. Παρατηρείται δύο (2) φορές συχνότερα στις γυναίκες από ό,τι στους άντρες. Ο επιπολασμός της χολολιθίασης σε γυναίκες ηλικίας μεταξύ 20 και 55 ετών κυμαίνεται από 5 έως 20% για να φθάσει το 25-30% σε γυναίκες ηλικίας άνω των 55 ετών. Η αντίστοιχη συχνότητα στους άνδρες είναι η μισή για την κάθε προαναφερθείσα ηλικιακή ομάδα. Η διαφορά αυτή στη συχνότητα μεταξύ των δύο φύλων εξομαλύνεται με την αύξηση της ηλικίας, λόγω της μείωσης του επιπέδου των οιστρογόνων μετά την εμμηνόπαυση, η οποία, ως γνωστόν, οδηγεί σε μειωμένη έκκριση χοληστερόλης στη χολή (που είναι προδιαθεσικός παράγοντας για τη χολολιθίαση) σε σχέση με τις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
Η συχνότητα της χολολιθίασης ποικίλει για τις διάφορες εθνικές ομάδες. Στη Χιλή φθάνει σχεδόν το 100%, ενώ στη Σκανδιναβία η συχνότητα ανέρχεται στο 50% του πληθυσμού. Η χολολιθίαση είναι σπανιότερη στους Αφρικανούς, τους Ασιάτες και τους Αφροαμερικανούς σε σχέση με τους λευκούς ομοεθνείς τους.