Ο ιατρός Γεώργιος Κέκος, κατέχει απόλυτη εξειδίκευση στις παθήσεις των επινεφριδίων. Πραγματοποιεί με άψογο τρόπο όλες τις σύγχρονες μεθόδους διάγνωσης και θεραπείας των επινεφριδίων, που περιγράφονται στην παρούσα σελίδα. Έχει μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση των παθήσεων των επινεφριδίων, εφαρμόζοντας εξατομικευμένα σε κάθε ασθενή την κατάλληλη θεραπεία.
Εμπιστευθείτε το πρόβλημα σας για μια αποτελεσματική και οριστική διευθέτηση με σύγχρονες μεθόδους θεραπείας, σύμφωνα με τις αρχές της χειρουργικής επιστήμης, που βασίζονται σε επιστημονικές αποδείξεις (Evidence Based Surgery). Η υψηλή μας επιστημονική κατάρτιση και η πολύχρονη εμπειρία εγγυώνται την άριστη λύση με ανώδυνο τρόπο και χωρίς ταλαιπωρία.
Ο ιατρός δέχεται και εξετάζει τους ασθενείς στο ιατρείο του, επί της οδού Κερασούντος, αριθμός 4, στην Αθήνα. Συνεργάζεται με όλες τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και, όταν χρειάζεται, νοσηλεύει τους ασθενείς σε σύγχρονες ιδιωτικές κλινικές που είναι συμβεβλημένες και με το ΕΟΠΥΥ.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο
2107486937
Τα επινεφρίδια είναι δύο μικροί τριγωνικοί ενδοκρινείς αδένες, βάρους 7 – 8 γραμμαρίων έκαστο, που εντοπίζονται πάνω από κάθε σύστοιχο νεφρό και εκκρίνουν εξαιρετικά σημαντικές ορμόνες στην κυκλοφορία του αίματος.
Κάθε επινεφρίδιο αποτελείται: α) από την μυελώδη μοίρα στο κεντρικό του τμήμα, που εκκρίνει αδρεναλίνη (συνώνυμη της επινεφρίνης) και νοραδρεναλίνη, (συνώνυμη της νορεπινεφρίνης) και β) την φλοιώδη μοίρα, στο εξωτερικό του τμήμα, που εκκρίνει τις λεγόμενες ορμόνες φλοιού επινεφριδίων. Η δραστηριότητα της μυελώδους μοίρας του επινεφριδίου ελέγχεται από το συμπαθητικό νευρικό σύστημα ενώ εκείνη της φλοιώδους μοίρας από τη κορτικοτρόπο ή φλοιοεπινεφριδιοτρόπο ορμόνη (ACTH), που εκκρίνεται από την υπόφυση. Και οι δύο περιοχές έχουν πλούσια αιμάτωση από ένα ακτινωτά προσανατολισμένο πλέγμα αγγείων. Το αίμα παροχετεύεται από το φλοιό στο μυελό, κάτι που εξασφαλίζει στο μυελό μεγάλη ποσότητα κορτιζόλης, η οποία διεγείρει το ένζυμο που μετατρέπει αρχικά τη νοραδρεναλίνη (νορεπινεφρίνη) σε αδρεναλίνη (επινεφρίνη).
Η φλοιώδης μοίρα των επινεφριδίων δομικά απαρτίζεται από τρεις ξεχωριστές περιοχές: α) την εξωτερική σπειροειδή ζώνη, που παράγει αλατοκορτικοειδή (κυρίως αλδοστερόνη), β) την μέση στηλιδωτή ζώνη, που παράγει γλυκοκορτικοειδή (κυρίως κορτιζόλη, κορτικοστερόνη και κορτιζόνη) και γ) την εσωτερική δικτυωτή ζώνη, που παράγει ανδρογόνα. Όλες οι επινεφριδικές στεροειδείς ορμόνες, προέρχονται από τη χοληστερόλη.
Ο μυελός, καταλαμβάνει το κέντρο του αδένα και παράγει επινεφρίνη (αδρεναλίνη) και νορεπινεφρίνη (νοραδρεναλίνη). Το 70-80% των εκκρίσεων του μυελού είναι επινεφρίνη.
Όλες οι ορμόνες που εκκρίνονται από τα επινεφρίδια παίζουν σπουδαίο ρόλο στη ρύθμιση των διαφόρων λειτουργιών του σώματος, όπως η αντίδραση στο stress, η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, η διατήρηση της καρδιαγγειακής λειτουργίας, η ρύθμιση του μεταβολισμού, η καταστολή της φλεγμονώδους απόκρισης του ανοσοποιητικού συστήματος κ.λπ.
H διάγνωση, η παρακολούθηση και ο σχεδιασμός της θεραπείας των επινεφριδικών παθήσεων γίνεται βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων και κατευθυντήριων οδηγιών και αποφασίζεται αν θα είναι απαραίτητη η συντηρητική ή η χειρουργική αντιμετώπιση.
Οι παθήσεις των επινεφριδίων που αντιμετωπίζονται χειρουργικά είναι οι ακόλουθες:
- Όλοι οι λειτουργικοί όγκοι του μυελού ή του φλοιού των επινεφριδίων, που υπερεκκρίνουν ορμόνες, ανεξάρτητα από το μέγεθος. Οι συχνότεροι και σπουδαιότεροι από αυτούς τους όγκους είναι οι εξής : α) το αλδοστερίνωμα (σύνδρομο Conn), που αφορά μονήρες καλόηθες αδένωμα της σπειροειδούς ζώνης του φλοιού και υπερεκκρίνει αλδοστερόνη, β) το επινεφριδικό αδένωμα του φλοιού με αυτόνομη υπερέκκριση κορτιζόλης (σύνδρομο Cushing), γ) το φαιοχρωμοκύττωμα του μυελού των επινεφριδίων, δ) όγκοι με υπερπαραγωγή ανδρογόνων που προκαλούν ανδρογεννητικό σύνδρομο, ε) μη λειτουργικοί όγκοι, που δεν παράγουν ορμόνες και είναι >6 cm, με εξαίρεση τις κύστεις και το μυελολίπωμα.
- Οι μη λειτουργικοί όγκοι μεγέθους 4 – 6 cm επί συγκεκριμένων απεικονιστικών ενδείξεων (ετερογένεια, νέκρωση, ασβεστώσεις, στοιχεία διήθησης).
- Οι πρωτοπαθείς κακοήθεις όγκοι των επινεφριδίων.
- Οι μονήρεις μεταστάσεις από άλλα όργανα, όπως είναι το μικροκυτταρικό καρκίνο πνεύμονα, το υπερνέφρωμα, ο καρκίνος μαστού, το μελάνωμα, το αδενοκαρκίνωμα στομάχου ή οισοφάγου και ο ηπατοκυτταρικός καρκίνος.
Η χειρουργική επέμβαση εκλογής για τη θεραπεία όλων των καλοήθων, λειτουργικών ή μη, επινεφριδικών όγκων μεγέθους έως 6 cm (με εξαίρεση το φαιοχρωμοκύττωμα, όπου όριο είναι τα 8 cm), είναι η λαπαροσκοπική διαπεριτοναϊκή επινεφριδεκτομή, μέθοδος με άμεση ανάρρωση, άριστη μετεγχειρητική πορεία, χωρίς πόνο, χωρίς ανάγκη λήψης φαρμάκων, με ταχεία επάνοδο στην εργασία και χωρίς ευμεγέθεις ουλές.
Η επέμβαση εκλογής για την αντιμετώπιση του επινεφριδικού καρκίνου και της μονήρους εντοπισμένης απομακρυσμένης μετάστασης είναι η ανοικτή διακοιλιακή διαπεριτοναϊκή επινεφριδεκτομή.