Ο ιατρός Γεώργιος Κέκος, με εξειδίκευση στις διαγνωστικές και θεραπευτικές ενδοσκοπήσεις του γαστρεντερικού συστήματος τοποθετεί με άψογο τρόπο το μπαλόνι παχυσαρκίας στο στομάχι με σκοπό την απώλεια σωματικού βάρους, όπως περιγράφεται στην παρούσα ενότητα. Εμπιστευθείτε μας το πρόβλημα σας για μια αποτελεσματική διευθέτηση με τη μέθοδο του μπαλονιού στο στομάχι. Η υψηλή μας επιστημονική κατάρτιση και η πολύχρονη εμπειρία με τη νοσογόνο παχυσαρκία εγγυώνται την άριστη λύση.
Ο ιατρός δέχεται και εξετάζει τους ασθενείς στο ιατρείο του, επί της οδού Κερασούντος, αριθμός 4, στην Αθήνα. Συνεργάζεται με όλες τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και, όταν χρειάζεται, νοσηλεύει τους ασθενείς σε σύγχρονες ιδιωτικές κλινικές που είναι συμβεβλημένες και με το ΕΟΠΥΥ.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο
2107486937
Εισαγωγή
Το ενδοσκοπικό ενδογαστρικό μπαλόνι σχεδιάστηκε για να προσφέρει μηχανικά αίσθημα πληρότητας και όγκου στο στομάχι, μειώνοντας έτσι την κατανάλωση τροφής και διευκολύνοντας την εκμάθηση της νέας διατροφής και της αλλαγής του τρόπου συμπεριφοράς των παχύσαρκων ατόμων.
Το ενδογαστρικό μπαλόνι έχει ομαλή και λεία επιφάνεια, χωρίς ραφές για να μην ερεθίζει τον γαστρικό βλεννογόνο, διαθέτει μικρή και εύκαμπτη μορφή ώστε να τοποθετείται και να αφαιρείται με άμεση ενδοσκοπική όραση. Γεμίζει με υγρό καλύτερα παρά αέρα και είναι κατασκευασμένο από βιολογικά ανενεργό, ανθεκτικό, μαλακό και ελαστικό υλικό με χαμηλή πιθανότητα πρόκλησης έλκους ή απόφραξης. Μπορεί να ρυθμιστεί σε διαφορετικά μεγέθη και έχει ενσωματωμένο ακτινοσκιερό υλικό που επιτρέπει την κατάλληλη παρακολούθηση σε περίπτωση αποσυμπίεσης.
Το ενδογαστρικό μπαλόνι παχυσαρκίας αποτελείται από τα εξής μέρη: α) μαλακό διογκούμενο μπαλόνι, β) σωλήνα τοποθέτησης και γ) σύστημα πλήρωσης με χρωματισμένο φυσιολογικό ορό ή με αέρα.
Η τοποθέτηση του γαστρικού μπαλονιού δεν απαιτεί χειρουργική επέμβαση. Είναι μια σημαντική παρέμβαση που γίνεται για τη διαχείριση της παχυσαρκίας. Επειδή αρχή λειτουργίας του είναι ο περιορισμός της προσλαμβανόμενης ποσότητας τροφών, κατατάσσεται στις περιοριστικού τύπου μεθόδους αντιμετώπισης της παχυσαρκίας.
Στα πλεονεκτήματα της μεθόδου συγκαταλέγονται η ευκολία της τοποθέτησης, η απουσία σοβαρών ανεπιθύμητων παρενεργειών χάρη στην εξέλιξη των υλικών και της τεχνικής και η πλήρης αντιστρεψιμότητα της παρέμβασης.
Μηχανισμός δράσης
Το μπαλόνι σε πλήρη έκπτυξη καταλαμβάνει ένα σημαντικό μέρος του στομάχου που υπολογίζεται γύρω στα 2/3 του όγκου του. Έτσι, ο χώρος του στομάχου πληρούται με μικρότερη ποσότητα τροφής, εμποδίζοντας με τον τρόπο αυτό την πρόσληψη μεγάλης ποσότητας τροφής με τα γεύματα. To μπαλόνι «επιπλέει» στην τροφή που καταλήγει στο κάτω μέρος του στομάχου και καθώς ακουμπάει στο κεντρικό γαστρικό τοίχωμα, ενεργοποιεί τους τοιχωματικούς υποδοχείς, οι οποίοι πληροφορούν τον εγκέφαλο ότι έχει επέλθει κορεσμός. Έτσι σταματάει η επιθυμία για περισσότερο φαγητό.
Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η τοποθέτηση του μπαλονιού καθυστερεί τη γαστρική κένωση και μειώνει τα επίπεδα της γκρελίνης στο αίμα των παχύσαρκων ασθενών, μια ορμόνη που συνδέεται με την αίσθηση της πείνας και του κορεσμού.
Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία η μέση απώλεια βάρους κυμαίνεται από 15-21 κιλά σωματικού βάρους σε χρονικό διάστημα 6 μηνών.
Συνοψίζοντας, με την τοποθέτηση του μπαλονιού στο στομάχι επιτυγχάνονται οι ακόλουθοι στόχοι:
- Σημαντική απώλεια βάρους σε βραχύ χρονικό διάστημα, λόγου του πρόωρου κορεσμού που προκαλεί το μπαλόνι.
- Την ευκαιρία για υιοθέτηση αλλαγών στις διατροφικές συνήθειες, που θα βοηθήσουν τον παχύσαρκο στον περαιτέρω τρόπο ζωής και μετά την αφαίρεση του.
- Μείωση του σωματικού βάρους για να μπορέσει να γίνει χειρουργήσιμος και να μειώσει τις διεγχειρητικές και μετεγχειρητικές επιπλοκές.
- Μείωση του σωματικού βάρους χωρίς να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση γιατί δεν το επιτρέπουν λόγοι υγείας, μειώνοντας έτσι τη νοσηρότητα και τη θνητότητα.
- Βελτίωση της ψυχικής υγείας από την αυτοεκτίμηση και την αποδοχή από το κοινωνικό σύνολο.
Ενδείξεις – αντενδείξεις
Ενδείξεις
Το ενδογαστρικό μπαλόνι είναι σχεδιασμένο να βοηθά ανθρώπους, οι οποίοι επιστημονικά χαρακτηρίζονται υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και απέτυχαν να κερδίσουν παρατεταμένη απώλεια βάρους με άλλα ιατρικά προγράμματα. Το ενδογαστρικό μπαλόνι παχυσαρκίας είναι ακόμα ιδιαίτερα χρήσιμο σε ανθρώπους που θεωρούνται παχύσαρκοι ή υπέρβαροι και πρόκειται να υποβληθούν σε οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση. Δεν είναι κατάλληλο για αυτούς που θέλουν να χάσουν υπερβολικά πολλά κιλά, για ανθρώπους που καταναλώνουν πολλά γλυκά ή και για όσους δεν μπορούν να ακολουθήσουν φυσιολογικό τρόπο διατροφής.
Μετά την αφαίρεση του μπαλονιού, ο παχύσαρκος θα πρέπει να διατηρήσει σωστές διαιτολογικές συνήθειες. Αν δεν το κάνει και αρχίσει ξανά να δημιουργεί θερμιδικό περίσσευμα, η παχυσαρκία μπορεί επανέλθει
Είναι μια προσωρινή λύση, αφού το μπαλόνι μπορεί να βοηθήσει τον παχύσαρκο μόνο για 6 μήνες και η απώλεια των κιλών είναι περιορισμένη. Η μέθοδος απευθύνεται σε πολύ πειθαρχημένους παχύσαρκους και σε περιπτώσεις ελαφριάς παχυσαρκίας.
Οι ενδείξεις για την προσωρινή χρήση του γαστρικού μπαλονιού, συνοψίζονται βασικά στις παρακάτω κατηγορίες ασθενών:
- Άτομα ηλικίας 18-60 ετών.
- Απώλεια βάρους σε ασθενείς με ΒΜΙ 30-39 που χαρακτηρίζονται από σοβαρούς παράγοντες κινδύνου υγείας που συσχετίζονται με την παχυσαρκία και απέτυχαν να χάσουν ή να διατηρήσουν την απώλεια βάρους μετά από επίπονα, ελεγχόμενα διαιτητικά προγράμματα.
- Απώλεια βάρους σε πολύ παχύσαρκους ασθενείς με ΒΜΙ >40, ως προετοιμασία για εφαρμογή βαριατρικής χειρουργικής με στόχο τη μείωση των διεγχειρητικών και μετεγχειρητικών επιπλοκών.
- Απώλεια βάρους σε εξαιρετικά παχύσαρκους ασθενείς (ΒΜΙ >40), που λόγω αντενδείξεων δεν μπορούν να χειρουργηθούν, σε συνδυασμό πάντα με μακροχρόνια προγράμματα ισορροπημένης διατροφής.
- Άτομα με παχυσαρκία που έχουν επανειλημμένως αποτύχει να χάσουν ή να διατηρήσουν την απώλεια βάρους με μη επεμβατικές μεθόδους (δίαιτα, άσκηση, φαρμακευτική αγωγή).
Αντενδείξεις
Το γαστρικό μπαλόνι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν μέθοδος απώλειας σωματικού βάρους στις ακόλουθες περιπτώσεις:
- ΒΜΙ<30
- Οισοφαγίτιδα, γαστρίτιδα, ενεργό γαστρικό ή δωδεκαδακτυλικό έλκος, φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου.
- Οισοφαγογαστρικοί κιρσοί υψηλού κινδύνου για κιρσορραγία.
- Μεγάλη διαφραγματοκήλη.
- Εγκυμοσύνη ή πρόθεση εγκυμοσύνης για τους επόμενους 12 μήνες μετά την τοποθέτηση του μπαλονιού.
- Ιστορικό χρόνιας ή τρέχουσας χρήσης υψηλών δόσεων ΜΣΑΦ ή ασπιρίνης.
- Κατάχρηση αλκοόλ ή ψυχοδραστικών φαρμάκων.
- Νοητική υστέρηση, συναισθηματική αστάθεια, ψυχωτική διαταραχή, βαριά διαταραχή προσωπικότητας, μείζονα διαταραχή του συναισθήματος.
- Ιστορικό ανοικτής λαπαροτομίας (συμπεριλαμβανομένης βαριατρικής επέμβασης), εντερικής απόφραξης ή συμφυτικής περιτονίτιδας.
- Άτομα των οποίων η ηλικία ή η κακή γενική κατάσταση αποκλείει το ενδεχόμενο χειρουργείου σε περίπτωση που εμφανισθεί κάποια επιπλοκή από το μπαλόνι.
Ενημέρωση και προετοιμασία ασθενούς
Πριν από την τοποθέτηση του μπαλονιού αφιερώνεται αρκετός χρόνος στην πρώτη συνάντηση με τον ασθενή για διεξοδική ενημέρωση, αναζήτηση κινήτρων, με σκοπό τη σωστή επιλογή ασθενών στους οποίους πιστεύεται ότι το μπαλόνι παχυσαρκίας θα έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα σαν μέθοδος απώλειας βάρους. Από το ιστορικό του παχύσαρκου ασθενούς αναζητούνται ορισμένα στοιχεία, τα οποία κρίνονται μεγάλης σημασίας για την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι τα εξής:
- Ιατρικό ιστορικό, παράγοντες κινδύνου για διαβήτη και καρδιαγγειακές επιπλοκές, παρουσία επιπλοκών παχυσαρκίας.
- Ιστορικό μεταβολών σωματικού βάρους (κρίσιμες περίοδοι για αύξηση βάρους: εφηβεία, έναρξη καθιστικής εργασίας, εγκυμοσύνες, εμμηνόπαυση, ακινητοποίηση από τραυματισμούς, κ.λπ.).
- Οικογενειακό ιστορικό για παχυσαρκία και συνοδό νοσήματα (διαβήτης τύπου 2, υπέρταση, στεφανιαία νόσος, χολολιθίαση).
- Ιστορικό διατροφικών συνηθειών, σωματικής δραστηριότητας και άσκησης και γενικότερου τρόπου ζωής (lifestyle) και συνηθειών.
- Ιστορικό προηγουμένων προσπαθειών για απώλεια βάρους και βαθμός επιτυχίας.
- Ιστορικό λήψης φαρμάκων που μπορεί να αυξήσουν το βάρος (π.χ. φαινοθειαζίνες, τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά, λίθιο, αντιεπιληπτικά, αναβολικά, στεροειδή, ινσουλίνη, αντιδιαβητικά).
- Στις γυναίκες, ιστορικό εμμήνου ρύσεως (άρρυθμη περίοδος συχνά σχετίζεται με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών).
Επιπλέον, ο υποψήφιος παχύσαρκος ασθενής ενημερώνεται εκ των προτέρων και για τα ακόλουθα:
- Το μπαλόνι δεν αποτελεί από μόνο του «μαγική λύση» στην απώλεια βάρους και η τελική επιτυχία βασίζεται στον συνδυασμό υποθερμιδικής διατροφής και αλλαγής τρόπου ζωής.
- Επιλέγεται μια σχετικά επεμβατική μέθοδο απώλειας βάρους και ο ασθενής θα πρέπει να γνωρίζει τις πιθανές επιπλοκές και το σημαντικότερο, να έχει επίγνωση της απόφασης αυτής (π.χ. δεν το δοκιμάζουμε, επειδή το διαβάσαμε σε ένα περιοδικό ποικίλης ύλης).
- Ο ασθενής θα πρέπει να απέχει σχεδόν πλήρως από τα γλυκά (καθώς και από τροφές που περιέχουν πολλές θερμίδες σε μικρό όγκο, όπως τα λίπη).
- Ενημερώνεται για τον τρόπο και τη διάρκεια τοποθέτησης του μπαλονιού, που δεν υπερβαίνει τα 12 min καθώς επίσης ότι η διαδικασία δεν είναι επώδυνη. Πληροφορείται για το υλικό κατασκευής του μπαλονιού (σιλικόνη), το οποίο δεν δημιουργεί προβλήματα στο διάστημα των 6 μηνών. Για λόγους ασφαλείας είναι αναγκαίο να αφαιρεθεί μετά από έξι (6) μήνες ενδοσκοπικά.
- Με την τοποθέτηση του μπαλονιού, ενδέχεται ο ασθενής να παρουσιάσει ναυτίες, εμετούς, μετεωρισμό, διάρροιες και πόνο στην κοιλιακή χώρα. Γι’ αυτό, το πρώτο 24ωρο θα λαμβάνει μόνο υγρά, αντιεμετική αγωγή και γαστροπροστασία. To δεύτερο 24ωρο ο οργανισμός δέχεται την παρουσία του μπαλονιού όπου είναι φυσιολογική και αναμενόμενη η κατάσταση.
- Εάν στους επόμενους έξι μήνες μετά την τοποθέτηση του μπαλονιού παρατηρηθεί αλλαγή χρώματος στα ούρα (μπλε λόγω της χρωστικής), συμπεραίνεται ότι το μπαλόνι έχει τρυπήσει και υπάρχει κίνδυνος να προωθηθεί με τον περισταλτισμό στο λεπτό έντερο και να προκληθεί ειλεός. Γι’ αυτό θα πρέπει να προσέλθει έγκαιρα στο νοσοκομείο και να γίνει η αφαίρεση του μπαλονιού ενδοσκοπικά.
Τοποθέτηση του μπαλονιού
Πριν από την τοποθέτηση του μπαλονιού ο ασθενής είναι νηστικός για το τελευταίο 24ωρο και χορηγούνται διαυγή υγρά μέχρι λίγες ώρες πριν την εξέταση. Γίνονται οι σχετικές ερωτήσεις για τυχόν αλλεργίες ή λήψη φαρμάκων για χρόνια νοσήματα (επιληψία, διαβήτη κ.λπ.) τυχόν μεταδοτικά νοσήματα, προσθετική βαλβίδα, φύσημα ή ιστορικό ενδοκαρδίτιδας. Ακολούθως, πραγματοποιείται επιμελής έλεγχος του ανωτέρου πεπτικού με γαστροσκόπηση, ώστε αν διαπιστωθεί οποιαδήποτε βλάβη να χορηγηθεί πρώτα η κατάλληλη θεραπεία και να τοποθετηθεί το μπαλόνι σε ύστερο χρόνο.
Η τοποθέτηση του μπαλονιού γίνεται υπό νευροληπτοαναλγησία με χορήγηση μιδαζολάμης/Dormicum και φαιντανύλης/Fentanyl, ώστε ο ασθενής να βρίσκεται σε ύπνωση. Με τον οδηγό καθετήρα το ξεφουσκωμένο μπαλόνι εισάγεται στο στόμα και προωθούμενο δια του οισοφάγου, τοποθετείται στην περιοχή του θόλου ή του σώματος του στομάχου. Εισάγονται με αργό ρυθμό στο μπαλόνι 500-700ml φυσιολογικού ορού χρωματισμένου με 5ml κυανό του μεθυλενίου (για να εντοπισθεί στα κόπρανα και στα ούρα σε περίπτωση που αυτόματα ξεφουσκώσει το μπαλόνι), υπό άμεση διαρκή ενδοσκοπική όραση. Μετά την επιθυμητή πλήρωση, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, αφαιρείται ο οδηγός καθετήρας, ώστε να λειτουργήσει η ενσωματωμένη βαλβίδα ασφαλείας, που εξασφαλίζει την μόνιμη πληρότητα του μπαλονιού.
Ο χρόνος τοποθέτησης ποικίλει από 15 – 25 λεπτά. Ο ασθενής παρακολουθείται από το γιατρό για λίγη ακόμη ώρα και μετά επιστρέφει στο σπίτι. Οι ασθενείς λαμβάνουν οδηγίες για υδρική δίαιτα επί 10ημερο και λήψη φαρμάκων γαστροπροστασίας (zurcazol 40mg/ημερησίως), που προστατεύουν το στομάχι από το ξένο σώμα, αλλά και το μπαλόνι από τα ερεθιστικά, όξινα υγρά του στομάχου. Επίσης, για 3-7 ημέρες χορηγούνται, εάν χρειασθεί, αντιεμετικά για συμπωματική αγωγή από τους εμετούς και τη ναυτία, που συμβαίνουν συνήθως τις 2-5 πρώτες ημέρες μετά την τοποθέτηση του μπαλονιού.
Πρέπει να γίνει κατανοητό από τον ασθενή ότι η μέθοδος είναι η αρχή μόνο μιας εφ’ όρου ζωής αλλαγής του τρόπου ζωής και όχι μια προσωρινή βοήθεια στην απώλεια βάρους. Δεν αναφερόμαστε σε αυστηρές, περιοριστικού τύπου, υποθερμιδικές δίαιτες, αλλά σε μια ισορροπημένη, υποθερμιδική διατροφή στην οποία εκπαιδεύεται ο ασθενής κατά τη διάρκεια του εξαμήνου και κατόπιν συνεχίζει να την εφαρμόζει, εάν θέλει να έχει ένα μακροχρόνιο αποτέλεσμα.
Μετά την τοποθέτηση ενθαρρύνουμε τη σωματική άσκηση σε συνδυασμό με τη διατροφή και προτείνουμε απλές λύσεις, όπως το περπάτημα.
Κατά τη διάρκεια του εξαμήνου, ζητούμε την τακτική επικοινωνία με τον ασθενή, ή συνιστούμε εξειδικευμένη διαιτολογική και ψυχολογική παρέμβαση εάν είναι απαραίτητη.
Σημαντική επίσης είναι η αρωγή της οικογένειας στην επίτευξη του τελικού στόχου και έτσι συνιστάται να παρίσταται στις συζητήσεις κάποιο συγγενικό πρόσωπο (συνήθως σύζυγος), που θα κατανοήσει τις διατροφικές ιδιαιτερότητες.
Αφαίρεση του μπαλονιού
Το μπαλόνι είναι κατασκευασμένο από πρωτοποριακά υλικά, φιλικά με τον ανθρώπινο οργανισμό και αναλλοίωτα από τα γαστρικά υγρά, τουλάχιστον για διάστημα ενός έτους. Ωστόσο, για να υπάρχει απόλυτη ασφάλεια στη χρήση του, θα πρέπει να αφαιρείται μετά από 6-8 μήνες. Περαιτέρω παραμονή του στο στομάχι αυξάνει την πιθανότητα να αλλοιωθεί το υλικό κατασκευής και να ξεφουσκώσει αυτόματα. Τότε μπορεί να προωθεί περιφερικά στο έντερο και να προκαλέσει αποφρακτικό ειλεό. Εάν δεν έχει επιτευχθεί ολοκληρωτικά ο στόχος της απώλειας βάρους μπορεί να αντικατασταθεί με ένα καινούριο.
Η διαδικασία αφαίρεσης γίνεται υπό νευροληπτοαναλγησία (μέθη). Το ελαστικό μπαλόνι τρυπιέται με ειδική βελόνα σκληροθεραπείας και αφαιρείται όλο το υγρό πλήρωσης, ασκώντας αρνητική πίεση. Κατόπιν, με ειδική λαβίδα σύλληψης ή βρόχο συλλαμβάνεται αδειανό πια και εξελκείται αργά και σταθερά από το στόμα.
Επιπλοκές
Οι συνηθέστερες επιπλοκές που εμφανίζονται μετά την τοποθέτηση του μπαλονιού είναι οι ακόλουθες:
- Ναυτία, έμετοι και αίσθημα βάρους ή πόνου στο επιγάστριο που σηματοδοτούν την προσπάθεια του στομάχου να συνηθίσει το μπαλόνι. Συνήθως υποχωρούν σε λίγες ημέρες με τη συνδρομή της διαιτητικής και φαρμακευτικής αγωγής .
- Σε μερικές περιπτώσεις οι έμετοι και η γαστρική δυσανεξία συνεχίζουν επί μακρόν και τότε το μπαλόνι πρέπει να αφαιρεθεί.
- Εξελκώσεις που δημιουργούνται από τη μηχανική πίεση στο γαστρικό βλεννογόνο.
- Έλκη στομάχου συνήθως σε σημεία πίεσης, οπισθοστερνικό καύσος και διαβρωτική γαστρίτιδα μπορεί να συμβούν και αντιμετωπίζονται συνήθως με αντιελκωτική αγωγή.
- Διάτρηση και αιμορραγία από έλκος έχουν αναφερθεί.
- Η σοβαρότερη επιπλοκή είναι η εντερική απόφραξη από ένα μπαλόνι που δεν έχει φουσκώσει σωστά ή που παρουσιάζει διαρροή και μετακινήθηκε από το στομάχι στο έντερο. Δυνητικά μπορεί να περάσει στο παχύ έντερο και να αποβληθεί με τα κόπρανα. Χειρουργική παρέμβαση μπορεί επίσης να χρειασθεί για την αφαίρεση του.
Συμπεράσματα
Εν κατακλείδι, η τοποθέτηση του ενδογαστρικού μπαλονιού είναι μια αναίμακτη και ασφαλής μέθοδος που δίνει τη δυνατότητα στους παχύσαρκους ασθενείς να χάσουν βάρος και να βελτιώσουν με τον τρόπο αυτό την υγεία, την ψυχολογική κατάσταση και την ποιότητα της ζωής τους, χωρίς ωστόσο να αποτελεί πανάκεια στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.
Η αποτελεσματικότητα της είναι βραχυπρόθεσμη, περιορίζεται συνήθως στους πρώτους μήνες μετά την τοποθέτηση, και εξαρτάται από τη σωστή επιλογή των ασθενών και από την παράλληλη εφαρμογή και συνεπή τήρηση των εξατομικευμένων διαιτολογικών προγραμμάτων και την κατάλληλη τροποποίηση της συμπεριφοράς.
Ίσως η μεγαλύτερη αξία της μεθόδου έγκειται στο γεγονός ότι εισάγει τους ασθενείς σε ένα διαφορετικό τρόπο ζωής, διαφορετικές διατροφικές συνήθειες και μια διαφορετική εικόνα σώματος ενός λεπτότερου εαυτού. Η σχετικά γρήγορη απώλεια βάρους κατά τη διάρκεια της παραμονής του μπαλονιού στο στομάχι τονώνει την αυτοπεποίθηση τους και τους δίνει ισχυρό κίνητρο να παραμείνουν λεπτοί.
Επιπλέον κάνει εφικτή την εφαρμογή πιο ριζικών και οριστικών θεραπειών, όπως είναι οι βαριατρικές επεμβάσεις, σε ασθενείς των οποίων η εκσεσημασμένη παχυσαρκία πριν την τοποθέτηση του μπαλονιού καθιστά απαγορευτική την οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση. Τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα της θεραπείας εξαρτώνται τόσο από τη συνέχιση της συνεργασίας με την πολυδύναμη ομάδα των ειδικών, όσο και από την ίδια τη θέληση και την αποφασιστικότητα του ατόμου.
Συχνές ερωτήσεις των ασθενών
Ε: Πόσο βάρος θα χάσω;
Α: Θα έχετε σημαντική απώλεια βάρους, κυμαινόμενη από 15-20 κιλά. Παρόλα αυτά, το αποτέλεσμα είναι ανάλογο με το πόσο σωστά θα ακολουθήσετε το πρόγραμμα και πόσο σωστά θα προσαρμοστείτε στις νέες διατροφικές σας συνήθειες.
Ε: Θα αισθάνομαι το μπαλόνι μέσα στο στομάχι μου;
Α: Θα αισθάνεστε δυσάρεστα κατά την διάρκεια των πρώτων ημερών. Μετά από αυτό η κύρια αίσθηση που θα έχετε από το μπαλόνι θα είναι το αίσθημα του κορεσμού.
Ε: Υπάρχουν παρενέργειες ή επιπλοκές από το μπαλόνι;
Α: Οι πρώτες 3 ημέρες θα είναι πολύ δύσκολες. Οι κράμπες, η ναυτία και ο εμετός είναι φυσιολογικά και αναμενόμενα. Είναι πολύ σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες του ιατρού σας και να πίνετε πολλά υγρά. Μπορεί να σας χορηγηθούν φάρμακα που θα σας βοηθήσουν να απαλύνετε την δυσφορία.
Ε: Πόσος χρόνος χρειάζεται για να αναρρώσω από την διαδικασία τοποθέτησης;
Α: Θα πρέπει να υπολογίσετε ότι τουλάχιστον για 3 ημέρες θα πρέπει να αποφύγετε παντός είδους δραστηριότητα, έτσι ώστε να αναρρώσετε από την διαδικασία. Θα μπορέσετε να επανέλθετε στην φυσιολογική καθημερινή σας δραστηριότητα σε μεγαλύτερο ή μικρότερο διάστημα από αυτό, ανάλογα με το πόσο γρήγορα θα προσαρμοστεί το σώμα σας στο μπαλόνι.
Ε: Πως συγκρίνονται τα αποτελέσματα της απώλειας βάρους με άλλα διαιτητικά προγράμματα;
Α: Αναμένεται να χάσετε περισσότερο βάρος με το μπαλόνι. Λόγω του ότι το μπαλόνι σας δίνει το αίσθημα του κορεσμού, θα μπορείτε ευκολότερα να ελέγχετε την κατανάλωση της τροφής και να κάνετε υγιεινές αλλαγές στις συνήθειες σας.
Ε: To μπαλόνι απαιτεί συχνές επισκέψεις στον ιατρό μετά την τοποθέτηση;
Α: Το πρόγραμμα παρακολούθησης είναι σημαντικό στην επιτυχία του μπαλόνι και στην εκμάθηση ενός νέου τρόπου ζωής. Θα έχετε συναντήσεις με τον ιατρό σας και την ομάδα υποστήριξης, τουλάχιστον μία φορά τον μήνα, καθ’ όλη την διάρκεια που έχετε τοποθετημένο το μπαλόνι. Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου, θα αξιολογείται η πρόοδος σας και θα μαθαίνετε πολύτιμους κανόνες για την υγεία σας, την διατροφή σας και την άσκηση σας που θα σας παρέχουν την βάση για μακροπρόθεσμη επιτυχία.
Ε: To μπαλόνι περιορίζει τις δραστηριότητες μου;
Α: Την πρώτη εβδομάδα δεν θα πρέπει να προγραμματίσετε κανενός είδους βαριά δραστηριότητα. Μόλις το σώμα σας προσαρμοστεί στο μπαλόνι, μπορείτε να επανέλθετε στις κανονικές σας δραστηριότητες. Συστήνεται έντονα η έναρξη ενός προγράμματος άσκησης, το οποίο θα βοηθήσει σημαντικά στην επιτυχία του προγράμματος.
Ε: Τι θα συμβεί εάν το μπαλόνι έχει διαρροή;
Α: Εάν το μπαλόνι έχει διαρροή, θα παρατηρήσετε αλλαγή στο χρώμα των ούρων σας (θα είναι πρασινωπό). Παρόλο που δεν είναι σύνηθες, αυτό μπορεί να είναι κάτι σοβαρό. Εάν παρατηρήσετε αλλαγή στο χρώμα των ούρων σας, θα πρέπει να καλέσετε άμεσα τον ιατρό σας. Εάν το μπαλόνι ξεφουσκώσει, το πιο πιθανό είναι να αποβληθεί από το σώμα σας κανονικά, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις πρέπει να αφαιρεθεί από τον ιατρό σας.
Ε: Μπορώ να πίνω αλκοόλ;
Α: Η κατανάλωση αλκοόλ σε περιορισμένη ποσότητα είναι αποδεκτή.
Ε: Μπορώ να τρώω ό,τι θέλω; Υπάρχουν περιορισμοί στην κατανάλωση τροφών;
Α: Δεν θα θέλετε να τρώτε όσο είχατε συνηθίσει. Επιπροσθέτως, εάν τρώτε λιπαρά φαγητά ή γλυκά, θα αισθάνεστε αδιάθετοι. Η υπερβολική κατανάλωση τροφής, όσο το μπαλόνι είναι στο στομάχι, μπορεί να είναι επικίνδυνη και να καταλήξει σε σοβαρό ιατρικό πρόβλημα.
Ε: Πως αφαιρείται το μπαλόνι;
Α: Το μπαλόνι αφαιρείται από το στόμα, με τον ίδιο τρόπο που τοποθετείται, με μία διαδικασία που διαρκεί 20 λεπτά.
Ε: Πρέπει να συμμετάσχω σε πρόγραμμα παρακολούθησης για να είναι επιτυχές το αποτέλεσμα;
A: To μπαλόνι δεν είναι μαγικό χάπι, αλλά το εργαλείο για να αλλάξετε τον τρόπο ζωής σας. Το να συμμετάσχετε στο πρόγραμμα θα σας δώσει την γνώση και την στήριξη για να αλλάξετε τον τρόπο ζωής σας και να έχετε τις καλύτερες προϋποθέσεις για μακροπρόθεσμη επιτυχία.