Τι είναι η ναυτία και ο εμετός – ορισμός
Ο εμετός είναι η βίαιη αποβολή γαστρικού περιεχομένου προς τα έξω μέσω του στόματος. Μπορεί να γίνει αυτόματα ή να προκληθεί με ερεθισμό του φάρυγγα. Πριν από τον εμετό συνήθως προηγούνται ναυτία και αναγωγές.
Ναυτία είναι το δυσάρεστο αίσθημα επικείμενου εμέτου, που οι ασθενείς το περιγράφουν με τις φράσεις “ανακατεύομαι” ή “έχω τάση για εμετό”. Η ναυτία δεν ακολουθείται υποχρεωτικά από έμετο. Μερικές φορές ο έμετος βελτιώνει το αίσθημα της ναυτίας.
Η ναυτία και ο έμετος συχνά συνοδεύονται από υπερέκκριση σιέλου, ταχυκαρδία και ταχύπνοια.
Ο έμετος πρέπει να διακρίνεται από την αναγωγή γαστρικού ή οισοφαγικού περιεχόμενου στο φάρυγγα ή το στόμα, που οφείλεται σε ανεπάρκεια του κάτω οισοφαγικού σφιγκτήρα, ή σε στενωτικές βλάβες του οισοφάγου. Οι αναγωγές είναι συχνές κατά την γαστροοισοφαγική παλινδρομική νόσο. Κατά την αναγωγή δεν αποβάλλεται γαστρικό περιεχόμενο από το στόμα προς τα έξω.
Πόσο συχνά απαντώνται οι έμετοι και η ναυτία
Η ναυτία και ο έμετος μπορεί να συνοδεύουν πολλά συνήθη, οξέα ή χρόνια νοσήματα. Τα νοσήματα αυτά είναι τόσο συχνά, ώστε σχεδόν όλοι οι ενήλικες θα παρουσιάσουν επεισόδιο ναυτίας ή και εµέτου στη διάρκεια της ζωής τους. Περιλαµβάνουν λοιµώξεις του πεπτικού συστήµατος, νοσήµατα που συνοδεύονται από ισχυρό κοιλιακό πόνο, ειλεό, µεταβολικά νοσήµατα, ανεπιθύµητες παρενέργειες φαρµάκων, αλλά και νοσήµατα που συνοδεύονται από αυξηµένη ενδοκρανιακή πίεση.
Η ναυτία και ο έµετος είναι αρκετά συχνό σύµπτωµα στη διάρκεια ταξιδιών µε πλοίο, αεροπλάνο ή αυτοκίνητο. Επίσης, η ναυτία και οι έμετοι απαντώνται συχνά κατά την εγκυμοσύνη. Η συχνότητα της ναυτίας στις εγκύους κυµαίνεται από 50 µέχρι 90% και των εµέτων από 25 µέχρι 55%.
Ποια είναι η σκοπιμότητα των εμέτων
Ο έμετος θεωρείται αμυντικός μηχανισμός του οργανισμού, που αποσκοπεί στην αποβολή τοξικών ουσιών που έχουν καταποθεί. Η δυσάρεστη οσμή ή γεύση και η διέγερση ειδικών χημειοϋποδοχέων του γαστρικού βλεννογόνου από τροφή που περιέχει κάποια τοξίνη, μπορεί να προκαλέσουν ναυτία και έμετο.
Άλλο εμετογόνο ερέθισμα είναι ο σπλαγχνικός πόνος, που μπορεί να διεγείρει, μέσω του πνευμονογαστρικού, το “κέντρο του εμέτου” και να προκαλέσει έμετο. Επίσης, η απόφραξη του λεπτού εντέρου διεγείρει τασεοϋποδοχείς που βρίσκονται στο μυϊκό τοίχωμα του εντέρου. Το ερέθισμα μέσω προσαγωγών νευρικών ινών του πνευμονογαστρικού διεγείρει το “κέντρο του εμέτου” και ακολουθεί έμετος.
Κατά τη διάρκεια της ναυτίας, των αναγωγών και του εμέτου παρατηρούνται διαταραχές της κινητικότητας του στομάχου και του εντέρου, που συνίστανται σε χαλάρωση του τοιχώματος και αντιπερισταλτικές κινήσεις. Οι κινητικές αυτές διαταραχές δεν συμβάλλουν στην επέλευση του εμέτου, αλλά αποσκοπούν στην παλινδρόμηση του “τοξικού” περιεχόμενου του εντέρου και την επιβράδυνση της κενώσεως του στομάχου, ώστε να μην εισέλθει και απορροφηθεί από το λεπτό έντερο η “τοξική ουσία” που είχε προσληφθεί με την τροφή.
Με ποιο μηχανισμό προκαλούνται οι έμετοι
Ο εμετός είναι πολύπλοκο αντανακλαστικό στο οποίο μετέχει το κεντρικό και το αυτόνομο νευρικό σύστημα (συμπαθητικό, παρασυμπαθητικό), όπως και σωματικές (απαγωγές) νευρικές ίνες.
Το αντανακλαστικό της ναυτίας είναι ίδιο με εκείνο του εμέτου. Η ήπια διέγερση του αντανακλαστικού προκαλεί ναυτία, ενώ η έντονη διέγερση έμετο.
Το “κέντρο του εμέτου” βρίσκεται στο προμήκη. Κοντά στο κέντρο αυτό, στο έδαφος της τετάρτης κοιλίας, υπάρχει η εκλυτική ζώνη, που είναι πλούσια σε χημειοϋποδοχείς. Οι χημειοϋποδοχείς αυτοί διεγείρονται από ουσίες που λέγονται νευροδιαβιβαστές όπως είναι η ακετυλχολίνη, η ισταμίνη, η ντοπαμίνη, η νοραδρεναλίνη και η σεροτονίνη. Οι χημειοϋποδοχείς αυτοί διεγείρονται επίσης από χημικά και φαρμακευτικά ερεθίσματα όπως είναι η απομορφίνη, η δακτυλίτιδα, τα κυτταροστατικά χημειοθεραπευτικά και η ουρία του αίματος.
Η περιοχή των χημειοϋποδοχέων συνδέεται στενά τόσο με το “κέντρο του εμέτου” όσο και με τους πυρήνες του εγκεφαλικού στελέχους, όπως του προσωπικού και του γλωσσοφαρυγγικού νεύρου, που ελέγχουν την έκκριση σιέλου. Γι’ αυτό, η ναυτία και ο εμετός συνήθως συνοδεύονται από σιελόρροια. .
Πριν από τον έμετο υπάρχει ναυτία, ωχρότητα του δέρματος, σιελόρροια και ταχυκαρδία. Συγχρόνως, παρατηρείται έντονη μείωση της κινητικότητας του στομάχου. Το στάδιο αυτό μπορεί να διαρκέσει από λίγα λεπτά μέχρι ώρες ή και μέρες.
Ακολουθεί η κύρια φάση του εμέτου, που καταλήγει στην αποβολή του γαστρικού περιεχομένου προς τα έξω μέσω του στόματος. Η φάση αυτή αρχίζει με βίαιες, αυτόματες αναγωγές γαστρικού περιεχομένου στον οισοφάγο. Οι αναγωγές επέρχονται με συσπάσεις του διαφράγματος, των μεσοπλεύριων και των κοιλιακών μυών, ενώ η γλωττίδα και το στόμα παραμένουν κλειστά. Δηλαδή, ενώ το διάφραγμα και οι μεσοπλεύριοι μύες συσπώνται για να προκαλέσουν θωρακική εισπνοή, συγχρόνως οι κοιλιακοί μύες συσπώνται προκαλώντας κοιλιακή εκπνοή. Η περιοδικότητα των μυϊκών αυτών συσπάσεων είναι ανά 1-2 λεπτά, στη διάρκεια των οποίων αυξάνει η ενδοθωρακική και η ενδοκοιλιακή πίεση, ο κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας ανοίγει και το γαστρικό περιεχόμενο παλινδρομεί διαδοχικά μεταξύ του στομάχου και του οισοφάγου. Λόγω της αυξήσεως της ενδοθωρακικής πιέσεως και της διεγέρσεως του πνευμονογαστρικού συνυπάρχει βραδυκαρδία. Μετά από μερικές ρυθμικές μυϊκές συσπάσεις ακολουθεί έντονη σύσπαση των κοιλιακών μυών και του διαφράγματος και διάνοιξη του κάτω οισοφαγικού σφιγκτήρα. Στη φάση αυτή το γαστρικό περιεχόμενο εξωθείται βίαια προς τον οισοφάγο και αποβάλλεται μέσω του στόματος.
Ποια νοσήματα προκαλούν εμέτους
Η ναυτία και ο έµετος µπορεί να παρατηρηθούν σε πολλά νοσήµατα. Το σύνδροµο των χρονίων εµέτων αναφέρεται όταν η διάρκεια των εμετών είναι µεγαλύτερη από ένα µήνα .
Έµετοι συνοδεύουν την οξεία γαστρίτιδα, που µπορεί να οφείλεται σε φαγητό που περιείχε µικροβιακές τοξίνες ή µικρόβια που παράγουν εξωτοξίνες ή σε κατά λάθος ή σκόπιµη κατάποση τοξικών ουσιών. Ορισµένες επίσης φαρµακευτικές ουσίες, όπως τα µη στεροειδή αντιφλεγµονώδη φάρµακα, µπορεί να προκαλέσουν οξεία αιµορραγική γαστρίτιδα, που χαρακτηριστικά εκδηλώνεται µε καφεοειδείς εµέτους.
Η οξεία ιογενής ηπατίτιδα και οι ιογενείς ή µικροβιακές (σαλµονέλλωση, υερσινίωση) λοιµώξεις του λεπτού ή του παχέος εντέρου µπορεί να συνοδεύονται από εµέτους. Στις ιογενείς γαστρεντερίτιδες συνήθως συνυπάρχουν πυρετός και µυαλγίες. Οι έµετοι διαρκούν λιγότερο από µια εβδοµάδα. Στην ελκώδη κολίτιδα και την ψευδοµεµβρανώδη κολίτιδα, εκτός από το διαρροϊκό σύνδροµο, συχνά συνυπάρχουν έµετοι.
Όλα τα νοσήµατα που εκδηλώνονται µε οξύ κοιλιακό πόνο ή ειλεό κατά κανόνα συνοδεύονται από εµέτους. Η χρονία ιδιοπαθής εντερική ψευδοαπόφραξη προκαλεί ναυτία και εµέτους στο 85% των ασθενών.
Καρδιακά νοσήµατα όπως το οξύ κατώτερο έµφραγµα του µυοκαρδίου και η περικαρδίτιδα µπορεί να εκδηλωθούν µε οπισθοστερνικό ή επιγαστρικό πόνο και έµετο.
Η ναυτία και ο έµετος αποτελούν συχνή ανεπιθύµητη ενέργεια ορισµένων φαρµάκων. Σαν τέτοια φάρμακα είναι τα κυτταροστατικά χηµειοθεραπευτικά, η δακτυλίτιδα (τοξικός δακτυλιδισµός), οι µακρολίδες (ερυθροµυκίνη) και η αµινοφυλλίνη.
Το πεπτικό έλκος µπορεί να συνοδεύεται από εµέτους. Σε ορισµένους ασθενείς, ο έµετος αποτελεί τη µοναδική κλινική εκδήλωση της νόσου, ενώ άλλοι ασθενείς προκαλούν έµετο, επειδή µε τον τρόπο αυτό ανακουφίζονται από το επιγαστρικό βάρος ή τον πόνο. Τροφώδεις, µεγάλου όγκου έµετοι παρατηρούνται στην πυλωρική ή τη βολβική στένωση, που οφείλεται σε πεπτικό έλκος ή σε καρκίνο. Παρόµοιοι επίσης έµετοι παρατηρούνται και σε νεοπλάσµατα της κεφαλής του παγκρέατος και σπανιότερα σε χρόνια παγκρεατίτιδα, όταν προκαλείται στένωση του αυλού της δεύτερης µοίρας του δωδεκαδακτύλου.
Οι χολώδεις έµετοι αποτελούν συχνή επιπλοκή των χειρουργικών επεµβάσεων του στοµάχου, ιδιαίτερα της γαστρεκτοµής κατά Billroth ΙΙ και της στελεχιαίας βαγοτοµής µε πυλωροπλαστική ή γαστρεντεροαναστόµωση, λόγω υποτροπής του έλκους και στένωσης της πυλωροπλαστικής ή της γαστρεντεροαναστόµωσης. Έµετοι σε ασθενή µε ιστορικό επέµβασης στο στομάχι µπορεί να οφείλονται σε ατελή κένωση του στοµάχου από τις στερεές τροφές (γαστρική στάση), σε αλκαλική (χολική) γαστρίτιδα που προκαλείται από την αθρόα παλινδρόµηση χολής στο στόµαχο, σε αναστοµωτικό έλκος, σε µετεγχειρητική στένωση της αναστόµωσης ή τέλος σε ανάπτυξη καρκίνου στο κολόβωµα του στοµάχου.
Ιστορικό ακτινοθεραπείας στην κοιλία µπορεί να σχετίζεται µε µετακτινική στένωση του εντέρου και επεισόδια ατελούς ειλεού.
Το σύνδροµο της άνω µεσεντερίου αρτηρίας, που προκαλεί στένωση στην τρίτη µοίρα του δωδεκαδακτύλου, είναι σπάνια αιτία εµέτου. Απαντά συχνότερα στην εφηβεία και σε νεαρούς ενήλικες.
Ορισµένα µεταβολικά νοσήµατα παρουσιάζουν και εµέτους. Οι ασθενείς που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη παρουσιάζουν οξέα επεισόδια εµέτων σε φάσεις διαβητικής οξέωσης ή χρόνιους εµέτους αν πάσχουν από διαβητική γαστροπάρεση. Έµετοι συνοδεύουν την ουραιµία σε οξεία ή χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, την υπονατριαιµία και την υπερασβεστιαιµία.
Ορισµένα ενδοκρανιακά νοσήµατα όπως η µηνιγγίτιδα, τα αιµατώµατα και οι όγκοι του εγκεφάλου συνοδεύονται από εµέτους, οι οποίοι οφείλονται σε αυξηµένη ενδοκράνια πίεση. Στα νοσήµατα αυτά δεν συνυπάρχει ναυτία. Συνήθως, οι ασθενείς έχουν κεφαλαλγία και βραδυκαρδία. Κατά τη βυθοσκόπηση ανευρίσκεται οίδηµα των οπτικών θηλών. Αντίθετα, έντονη ναυτία και ίλιγγοι συνοδεύουν τους εµέτους που παρατηρούνται σε νοσήµατα του µέσου ωτός, του λαβύρινθου και του αιθουσαίου νεύρου.
Έµετοι συνοδεύουν τις κρίσεις ηµικρανίας και γλαυκώµατος. Επίσης, αποτελούν δυσάρεστη ανεπιθύµητη ενέργεια της ακτινοθεραπείας νεοπλασµάτων, ενώ ταλαιπωρούν πολλές γυναίκες στο πρώτο τρίµηνο της κυήσεως.
Τέλος, συχνά συνοδεύουν ψυχικά νοσήµατα όπως τη νευρογενή ανορεξία, όπου συνήθως είναι προκλητοί από τον ασθενή (βουλιµία).
Το σύνδροµο των κυκλικών εµέτων χαρακτηρίζεται από υποτροπιάζοντα επεισόδια ναυτίας και εµέτων διάρκειας ωρών ή ηµερών που εναλλάσσονται µε περιόδους χωρίς συµπτώµατα άλλοτε άλλης διάρκειας Είναι συχνότερο σε παιδιά και συνήθως υποχωρεί στην εφηβεία. Στους ενήλικες διαρκεί 3-6 ηµέρες και υποτροπιάζει ανά τρεις µήνες. Μερικές περιπτώσεις µπορεί να αντιστοιχούν σε ισοδύναµα ηµικρανίας ή επιληψίας.
Τέλος, αξίζει να σηµειωθεί ότι ο έµετος µπορεί να συνοδεύει νοσήµατα όπως τις λοιµώξεις του αναπνευστικού συστήµατος και την ουρολοίµωξη, ιδιαίτερα σε παιδιά και ηλικιωµένους ασθενείς.
Τι μπορεί να προκαλέσουν οι έμετοι
Οξύ επεισόδιο πολλαπλών εµέτων µπορεί να προκαλέσει σύνδροµο Mallory-Weiss, δηλαδή ρήξη του βλεννογόνου της γαστροοισοφαγικής συµβολής, που εκδηλώνεται µε αιµορραγία. Συνήθως η αιµορραγία αυτή δεν είναι σοβαρή και οι αιµοδυναµικές διαταραχές είναι ήπιες. Το σύνδροµο αυτό απαντάται συχνότερα στους αλκοολικούς ασθενείς και τις εγκύους.
Η ρήξη του οισοφάγου ή του στοµάχου είναι σπανιότατη επιπλοκή της υπερεµεσίας και εκδηλώνεται µε βαριά κλινική εικόνα που περιλαµβάνει οπισθοστερνικό πόνο, δύσπνοια, υποδόριο εµφύσηµα και καταπληξία.
Τόσο η οξεία όσο και η χρόνια υπερεµεσία µπορεί να προκαλέσουν υποογκαιµία και σηµαντικές ηλεκτρολυτικές και µεταβολικές διαταραχές. Οι ηλεκτρολυτικές και µεταβολικές αυτές διαταραχές έχουν ιδιαίτερη κλινική και θεραπευτική σηµασία για τις εγκύους και τους ασθενείς που πάσχουν από σοβαρά χρόνια νοσήµατα (π.χ. σακχαρώδη διαβήτη, νόσο του Addison, καρκίνο).
Τέλος, ο χρόνιος συχνός έµετος που παρατηρείται σε νοσήµατα όπως η ψυχογενής ανορεξία και το σύνδροµο της άνω µεσεντερίου αρτηρίας συχνά οδηγούν σε σηµαντική απώλεια σωµατικού βάρους και σοβαρά ελλείµµατα βιταµινών και ιχνοστοιχείων.
Ποιες πληροφορίες μας ενδιαφέρουν από το ανατομικό αναμνηστικό του ασθενούς
Το ατοµικό αναµνηστικό παρέχει σηµαντικά στοιχεία για τη διάγνωση της υποκείµενης νόσου, που ευθύνεται για τους εμέτους. Ιστορικό γνωστού σακχαρώδη διαβήτη µπορεί να υποδηλώνει διαβητική κετοξέωση ή διαβητική γαστροπάρεση. Ασθενείς µε γλαύκωµα µπορεί να παρουσιάζουν γλαυκωµατική κρίση. Ιστορικό χειρουργικής επέµβασης του στοµάχου ή ακτινοθεραπείας στην κοιλιά µπορεί να δικαιολογεί εµέτους.
Νεαρές γυναίκες που παρουσιάζουν εµέτους, ταχεία απώλεια σωµατικού βάρους και νευροψυχιατρικές διαταραχές µπορεί να πάσχουν από ψυχογενή ανορεξία (anorexia nerνosa). Ασθενείς µε βουλιµία προκαλούν εµέτους µετά από υπερβολική λήψη τροφής. Το ιστορικό λήψεως φαρµάκων πρέπει να λαµβάνεται µε ιδιαίτερη προσοχή.
Το κοινωνικό ιστορικό του ασθενούς παρέχει σηµαντικά στοιχεία. Οι ασθενείς πρέπει να ερωτώνται για την ποσότητα οινοπνεύµατος που καταναλώνουν ηµερησίως. Ορισµένα γεγονότα που σχετίζονται µε τις συνθήκες διαβίωσης, απώλεια εργασίας, προβλήµατα υγείας των μελών της οικογένειας, καθώς και προβλήµατα σεξουαλικής συµπεριφοράς µπορεί να προκαλούν καταστάσεις άγχους (stress), που εκδηλώνονται µε εµέτους (ψυχογενείς έµετοι).
Η απουσία εµµήνου ρύσης είναι συµβατή µε κύηση. Πρωινοί έµετοι κατά την έγερση από το κρεβάτι της ασθενούς είναι σύνηθες σύµπτωµα της κυήσεως. Παρουσιάζονται είτε µε την έναρξη της κυήσεως είτε στα µέσα του δευτέρου τριµήνου. Η υπερεµεσία της κυήσεως είναι σχετικά σπάνιο νόσηµα, στο οποίο οι έµετοι είναι τόσο πολλοί, που προκαλούν αφυδάτωση, µεταβολική αλκάλωση και ηλεκτρολυτικές διαταραχές. Πρωινοί έµετοι απαντούν επίσης σε αλκοολικούς ασθενείς, οι οποίοι συνήθως είναι µικρού όγκου. Ορισµένοι ασθενείς µε γαστρεκτοµή αναπτύσσουν χολική γαστρίτιδα, που εκδηλώνεται µε εµέτους, ιδιαίτερα τις πρωινές ώρες µετά την έγερση από το κρεβάτι.
Ναυτία και έµετοι που παρατηρούνται πριν και κατά τη διάρκεια του γεύµατος είναι συνήθως ψυχογενούς αιτιολογίας. Αντίθετα, έµετοι που εµφανίζονται αµέσως ή µερικές ώρες µετά από το γεύµα υποδηλώνουν οργανική πάθηση του στοµάχου. Έµετοι που παρατηρούνται µισή µέχρι µία ώρα µετά από το γεύµα είναι συµβατοί µε έλκος στοµάχου ή µε πυλωρική στένωση. Ορισµένες φορές, σε χρόνια απόφραξη της εξόδου του στοµάχου, οι έµετοι επέρχονται πολύ βραδύτερα (τρεις µέχρι έξι ώρες µετά τα γεύµατα) και µπορεί να περιέχουν άπεπτες τροφές από το προηγούµενο γεύµα.
Το περιεχόµενο και η οσµή των εµεσµάτων συχνά παρέχουν χρήσιµα στοιχεία για τη διαφορική διάγνωση. Εµέσµατα που περιέχουν τροφές (π.χ. λαχανικά, φρούτα) οι οποίες έχουν καταναλωθεί τουλάχιστον πριν από 12 ώρες απαντούν σε απόφραξη της εξόδου του στοµάχου (πεπτικό έλκος, νεόπλασµα) ή σε διαβητική γαστροπάρεση. Στη διαφορική διάγνωση πρέπει να περιλαµβάνεται η αχαλασία του οισοφάγου, στην οποία οι τροφές παραµένουν πολλές ώρες στον οισοφάγο, όπως και το εκκόλπωμα Zenker. Όταν τα εµέσµατα προέρχονται από το στόµαχο έχουν έντονα όξινη γεύση, αντίθετα µε τα εµέσµατα του οισοφάγου.
Η παρουσία στα εµέσµατα τροφών οι οποίες έχουν καταναλωθεί τις προηγούµενες µέρες υποδηλώνει πάντοτε γαστρική στάση. Οι χολώδεις έµετοι είναι συνήθεις σε γαστρεκτοµή, γαστρεντεροαναστόµωση, χολοπεπτική αναστόµωση ή απόφραξη του λεπτού εντέρου. Στον ειλεό οι έµετοι αρχικά έχουν γαστρικό περιεχόµενο (όξινοι). Με την πάροδο όµως των ωρών γίνονται χολώδεις και τελικά κοπρανώδεις, ανάλογα µε το επίπεδο της απόφραξης.
Καφεοειδείς έµετοι απαντούν σε καρκίνο του στοµάχου, ιδιαίτερα όταν προκαλεί ατελή απόφραξη του άντρου του στοµάχου. Στο σύνδροµο Mallory- Weiss οι έµετοι αρχικά είναι τροφώδεις ή όξινοι, στη συνέχεια όµως γίνονται καφεοειδείς ή αιµατηροί (ερυθρό αίµα).
Τα εµέσµατα έχουν όξινη οσµή όταν το περιεχόµενο είναι γαστρικό. Μπορεί να είναι δύσοσµα, λόγω σήψεως των τροφών προηγουµένων ηµερών, στην αχαλασία του οισοφάγου, την πυλωρική στένωση και τη διαβητική γαστροπάρεση. Κοπρανώδεις έµετοι απαντούν σε χαµηλή εντερική απόφραξη ή γαστροκολικό συρίγγιο.
Ποια συμπτώματα συνοδεύουν τους εμετούς
Οι ασθενείς πρέπει πάντοτε να ερωτώνται για άλλα συµπτώµατα που συνυπάρχουν µε τους εµέτους. Κοιλιακός πόνος που προηγείται του εµέτου µπορεί να υποδηλώνει οποιαδήποτε οργανική πάθηση του πεπτικού ή του ουροποιογεννητικού συστήµατος. Κοιλιακός πόνος που έπεται του εµέτου, συνήθως οφείλεται σε κάµατο των µυών των κοιλιακών τοιχωµάτων. Στο πεπτικό έλκος ο έµετος ανακουφίζει τον ασθενή από τον κοιλιακό πόνο. Αντίθετα, ο κοιλιακός πόνος δεν υφίεται µε τους εµέτους στην παγκρεατίτιδα, τον καρκίνο του παγκρέατος, τον κωλικό των χοληφόρων και του νεφρού.
Η ισχαιµική καρδιοπάθεια, το διαχωριστικό ανεύρυσµα της κοιλιακής αορτής και η οξεία ισχαιµία των µεσεντερίων αγγείων συνοδεύνται από ισχυρό πόνο και δεν πρέπει να διαφεύγουν από τη διαφορική διάγνωση.
Έµετοι που προηγούνται ή συνοδεύονται από οξύ διαρροϊκό σύνδροµο οφείλονται σε γαστρεντερίτιδα. Μπορεί όµως να παρατηρηθούν και σε ασθενείς που πάσχουν από ιδιοπαθή φλεγµονώδη νόσο του εντέρου (ελκώδης κολίτιδα, νόσος του Crohn).
Κεφαλαλγία, ηµικρανία, διπλωπία, νυσταγµός υποδηλώνουν νοσήµατα του κεντρικού νευρικού συστήµατος. Αίσθηµα ιλίγγου συνοδεύει τα νοσήµατα του αιθουσαίου νεύρου ή του λαβύρινθου (νόσος του Meniere).
Ανορεξία και απώλεια βάρους υποδηλώνουν χρόνιο οργανικό νόσηµα, συνηθέστερα νεοπλασµατική νόσο. Απαντούν όµως και στην ψυχογενή ανορεξία και τη διαβητική γαστροπάρεση.
Τι ευρήματα έχουμε από την κλινική εξέταση του ασθενούς
Η κλινική εξέταση συνήθως δεν συµβάλλει ουσιαστικά στην αιτιολογική διαφορική διάγνωση ιδιαίτερα του χρόνιου εµέτου. Αν κατά την επισκόπηση ανευρεθεί ικτερική χροιά δέρµατος ή των επιπεφυκότων, η διαφορική διάγνωση πρέπει να περιλάβει νοσήματα του ήπατος όπως είναι οι ιογενείς ηπατίτιδες, ο ηπατοκυτταρικός καρκίνος, οι ηπατικές µεταστάσεις και τον καρκίνο της κεφαλής του παγκρέατος. Αν συνυπάρχουν έµετοι, ίκτερος και κωλικός του δεξιού υποχονδρίου, η πιο πιθανή διάγνωση είναι χολο- χοληδοχολιθίαση.
Σε ασθενείς με διάταση της κοιλίας η διαφορική διάγνωση πρέπει να περιλάβει την κύηση, τον ειλεό ή τον ασκίτη που αναπτύσσεται σε κίρρωση του ήπατος ή σε ηπατοκυτταρικό καρκίνο. Τα ενδοκοιλιακά νεοπλάσματα σπάνια λαμβάνουν τόσο μεγάλες διαστάσεις, ώστε να προκαλέσουν ορατή κοιλιακή διόγκωση. Στους ασθενείς αυτούς, η κοιλία διατείνεται από νεοπλασματικό ασκίτη. Στην πυλωρική στένωση και τον αποφρακτικό ειλεό μπορεί να υπάρχει ορατός περισταλτισμός. Προσοχή απαιτείται να μη διαφύγουν της επισκόπησης ορατές κήλες (βουβωνοκήλη, μηροκήλη, μετεγχειρητικές κήλες) και χειρουργικές ουλές από επεμβάσεις στην κοιλιά, οι οποίες μπορεί να σχετίζονται με την αιτιοπαθογένεια των εμέτων.
Σε αποφρακτικό ειλεό κατά την ακρόαση της κοιλίας ανευρίσκεται αυξημένος περισταλτισμός με οξείς εντερικούς ήχους, που έχουν μεταλλική απήχηση. Συστολικό φύσημα συνήθως υποδηλώνει ισχαιμική νόσο του εντέρου. Παφλασμός στην περιοχή του επιγαστρίου είναι συμβατός με στάση του γαστρικού περιεχόμενου.
Η ψηλάφηση και η επίκρουση της κοιλίας πρέπει να γίνονται προσεκτικά για την ανεύρεση εντοπισμένης σύσπασης ή ευαισθησίας. Το ήπαρ και ο σπλήνας πρέπει να ψηλαφώνται με προσοχή και να αξιολογούνται το μέγεθος και η σύσταση του οργάνου. Ευαισθησία ή σύσπαση στην κάτω κοιλία υποδηλώνουν οξεία φλεγμονή ή ανάπτυξη νεοπλασίας στα όργανα της μικρής πυέλου. Ευαισθησία στην πλήξη των νεφρικών χωρών είναι συμβατή με κωλικό νεφρού.
Η αντικειμενική εξέταση κατά συστήματα δεν πρέπει ποτέ να παραλείπεται. Υψηλή αρτηριακή πίεση συνήθως συνοδεύεται από εμέτους. Νυσταγμός και αστάθεια βαδίσεως υποδηλώνουν νοσήματα του αιθουσαίου νεύρου ή του λαβύρινθου (νόσος του Meniere). Η βουλιμία συνοδεύεται από διάβρωση των οδόντων και διόγκωση των παρωτίδων. Πάρεση εγκεφαλικών συζυγιών οφείλεται σε ισχαιμία ή πιεστικές βλάβες του εγκεφάλου από όγκο, αιμάτωμα ή αιμορραγία. Δυσκαμψία του αυχένα υποδηλώνει φλεγμονή των μηνίγγων ή αιμορραγία και αύξηση της ενδοκράνιας πιέσεως.
Ποιες εργαστηριακές εξετάσεις κάνουμε στους ασθενείς με εμέτους
Ο εργαστηριακός έλεγχος αναδεικνύει παθολογικά ευρήματα στο 50% περίπου των ασθενών με ναυτία ή εμέτους. Στους υπόλοιπους ασθενείς ο εργαστηριακός έλεγχος είναι αρνητικός. Στους ασθενείς αυτούς, η ναυτία και ο έμετος αποδίδονται σε ψυχογενή αίτια, ψυχογενή ανορεξία ή ιδιοπαθή κυκλικό έμετο.
Η γενική εξέταση αίματος μπορεί να αποκαλύψει σιδηροπενική αναιμία που οφείλεται σε πεπτικό έλκος, σε νεοπλάσματα του πεπτικού σωλήνα, που αιμορραγούν ή σε προηγηθείσα γαστρεκτομή λόγω ατελούς απορροφήσεως σιδήρου ή χρόνιας μικροσκοπικής απώλειας αίματος από το βλεννογόνο του στομάχου. Σιδηροπενική αναιμία μπορεί να ανευρεθεί και στην ψυχογενή ανορεξία ή στο σύνδρομο της άνω μεσεντερίου αρτηρίας λόγω υποσιτισμού. Στη χρόνια νεφρική ανεπάρκεια ανευρίσκεται ορθόχρωμη, ορθοκυτταρική αναιμία. Αύξηση των πολυμορφοπύρηνων λευκών αιμοσφαιρίων απαντά σε οποιαδήποτε οξεία φλεγμονή, όπως π.χ. γαστρεντερίτιδα, χολοκυστίτιδα, σκωληκοειδίτιδα, μηνιγγίτιδα ή ουρολοίμωξη. Χαμηλά επίπεδα φυλλικού οξέος στον ορό του αίματος μπορεί να ανευρεθούν σε αλκοολικούς ασθενείς.
Αυξημένη τιμή της ουρίας και της κρεατινίνης αίματος και ηλεκτρολυτικές διαταραχές του Κ και Na ανευρίσκονται στην νεφρική ανεπάρκεια. Αύξηση της ουρίας αίματος με φυσιολογική κρεατινίνη απαντάται σε γαστρική στάση, σε ειλεό ή είναι αποτέλεσμα πολλαπλών εμέτων και αφυδάτωσης, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους ασθενείς. Σημαντική αύξηση της τιμής του ασβεστίου αίματος ανευρίσκεται σε ασθενείς με νεοπλασματική νόσο και οστικές μεταστάσεις. Υπεργλυκαιμία χαρακτηρίζει το σακχαρώδη διαβήτη, που μπορεί να επιπλέκεται από διαβητική οξέωση ή διαβητική γαστροπάρεση.
Η γενική εξέταση των ούρων μπορεί να δείξει ισοσθενουρία, λευκωματουρία, γλυκοζουρία, οξέωση, αιματουρία, μικροβιουρία. Τα ευρήματα αυτά αξιολογούνται ανάλογα με την κλινική εικόνα του ασθενούς (κωλικός νεφρού, οξεία ή χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, πυελονεφρίτιδα) και µπορεί να σχετίζονται µε επεισόδια εµέτων. Η αµυλάση των ούρων και του αίµατος ανευρίσκονται σηµαντικά αυξηµένες στην οξεία παγκρεατίτιδα. Μέτρια αύξηση µπορεί να ανευρεθεί σε χρόνια παγκρεατίτιδα, στον καρκίνο του παγκρέατος, σε οξεία χολοκυστίτιδα-χολαγγειίτιδα και σε διατιτραίνον έλκος στοµάχου.
Διαταραχές του βιοχηµικού ελέγχου του ήπατος (χολερυθρίνη, τρανσαµινάσες, αλκαλική φωσφατάση, γ-GT) ανευρίσκονται σε ηπατικά νοσήµατα, σε νεοπλάσµατα του ήπατος, στην αλκοολική ηπατίτιδα, σε λιθίαση του χοληδόχου πόρου και σε νεοπλάσµατα της κεφαλής του παγκρέατος. Απαντούν επίσης στις διαταραχές της κινητικότητας (δυσκινησία) του σφιγκτήρα του Oddi. Αύξηση των τρανσαµινασών παρατηρείται και στο οξύ έµφραγµα του µυοκαρδίου.
Νεοπλασµατικοί δείκτες και ορµονικοί προσδιορισµοί: Ορισµένοι νεοπλασµατικοί δείκτες όπως η αι εµβρυϊκή φετοπρωτείνη (AFP), το καρκινοεµβρυϊκό αντιγόνο (CEA) και άλλα καρκινικά αντιγόνα CA19-9, CA-125 µπορεί να είναι αυξηµένοι σε καρκίνο του ήπατος, παχέος εντέρου, παγκρέατος ή ωοθηκών. Η δοκιµασία κυήσεως είναι θετική σε κύηση και σε ορισµένους ορµονοπαραγωγούς όγκους των όρχεων ή των ωοθηκών. Αύξηση των θυρεοειδικών ορµονών (Τ3, και Τ4) και χαµηλή κορτιζόλη ορού χαρακτηρίζουν τον υπερθυρεοειδισµό και τη νόσο του Addison αντίστοιχα.
Οφθαλµολογική εξέταση: Η πλήρης οφθαλµολογική εξέταση είναι απαραίτητη σε ασθενείς µε εµέτους. Μπορεί να αποκαλύψει αυξηµένη ενδοφθάλµια πίεση (οξύ γλαύκωµα), αµφοτερόπλευρο οίδηµα θηλών (αυξηµένη ενδοκράνια πίεση) και ελλείµµατα των οπτικών πεδίων ή πάρεση των οφθαλµοκινητικών µυών (όγκοι εγκεφάλου).
Ηλεκτροκαρδιογράφηµα: Το ΗΚΓ µπορεί να συµβάλει στη διαφορική διάγνωση τόσο οξέος επεισοδίου όσο και χρόνιων εµέτων. Αποκαλύπτει οξύ έµφραγµα του µυοκαρδίου και διαταραχές του καρδιακού ρυθµού και της επαναπόλωσης συµβατά µε σοβαρές ηλεκτρολυτικές διαταραχές του Κ και του Ca. Σε ασθενείς που λαµβάνουν καρδιοτονωτικές γλυκοσίδες, το ΗΚΓ µπορεί να είναι συµβατό µε τοξικό δακτυλιδισµό. Στους ασθενείς αυτούς είναι απαραίτητη η µέτρηση των επιπέδων της δακτυλίτιδας στο αίµα.
Απεικονιστικές εξετάσεις και ενδοσκόπηση: Σε επεισόδιο εµέτων που συνοδεύεται από οξύ κοιλιακό πόνο, η απλή ακτινογραφία κοιλίας σε όρθια θέση συχνά παρέχει χρήσιµες διαγνωστικές πληροφορίες. Απεικονίζει τα υδραερικά επίπεδα λεπτού ή παχέος εντέρου, που οφείλονται είτε σε περιτονίτιδα είτε σε απόφραξη του εντέρου. Επίσης απεικονίζει τη συστροφή του σιγµοειδούς, ακτινοσκιερούς χολόλιθους, νεφρολιθίαση ή αποτιτανώσεις στην περιοχή του παγκρέατος.
Σε οξέα ή χρόνια επεισόδια εµέτων το υπερηχογράφηµα της άνω και της κάτω κοιλίας παρέχει πολύτιµες πληροφορίες. Στο υπερηχογράφηµα απεικονίζονται νεοπλάσµατα του ήπατος, διάταση των χοληφόρων σε απόφραξη του χοληδόχου πόρου, χολολιθίαση, παγκρεατικές ψευδοκύστεις, οίδηµα ή νεκρωτικές εστίες του παγκρέατος (σε οξεία παγκρεατίτιδα), νεοπλάσµατα του παγκρέατος, της µήτρας και των ωοθηκών. Επίσης απεικονίζεται η εγκυµονούσα µήτρα.
Η αξονική τοµογραφία κοιλίας παρέχει πιο λεπτοµερή στοιχεία από το υπερηχογράφηµα, ιδιαίτερα για νεοπλάσµατα των συµπαγών ενδοκοιλιακών σπλάγχνων, ενώ η αξονική τοµογραφία εγκεφάλου είναι απαραίτητη αν υπάρχει στον ασθενή νευρολογική σηµειολογία.
Η ακτινογραφία στοµάχου µετά από λήψη βαριούχου γεύµατος έχει θέση κυρίως σε απόφραξη της εξόδου του στοµάχου, σε γαστροπάρεση και στο σύνδροµο της άνω µεσεντερίου αρτηρίας. Η ακτινογραφία του λεπτού εντέρου (εντερόκλυση) και ο βαριούχος υποκλυσµός διενεργούνται σε υποψία οργανικής στενώσεως του αυλού του λεπτού ή του παχέος εντέρου αντίστοιχα. Αν υπάρχει υποψία πλήρους απόφραξης ή σηµαντικού βαθµού στενώσεως του λεπτού εντέρου προτιµάται η χορήγηση γαστρογραφίνης. Η εκλεκτική αγγειογραφία των µεσεντέριων αγγείων εκτελείται αν υπάρχει υπόνοια ισχαιµικής νόσου του εντέρου.
Η γαστροσκόπηση είναι καθοριστική εξέταση για τη διάγνωση πεπτικού έλκους, νεοπλάσματος του στοµάχου και πυλωρικής στενώσεως. Η κολοσκόπηση παρέχει παρόµοια διαγνωστικά στοιχεία µε εκείνα του βαριούχου υποκλυσµού.
Σε υποψία γαστρικής στάσης µπορεί να γίνει µελέτη του ρυθµού κενώσεως της υγρής και της στερεάς φάσεως, µετά από σήµανση τροφής µε ραδιοϊσότοπα (σπινθηρογράφηµα στοµάχου) ή µε δοκιµασία αναπνοής. Όµως, οι εξετάσεις αυτές δεν παρέχουν διαγνωστικές πληροφορίες για το αίτιο που προκαλεί την καθυστέρηση της κενώσεως του στοµάχου. Τέλος, η κινητικότητα του στοµάχου µπορεί να µελετηθεί µε µανοµετρία και ηλεκτρογαστρογραφία.