2107486937 | Κερασούντος 4, Αθήνα [email protected]

Ο ιατρός Γεώργιος Κέκος, κατέχει απόλυτη εξειδίκευση στους ενδοκρινείς όγκους του πεπτικού συστήματος. Πραγματοποιεί με άψογο τρόπο όλες τις σύγχρονες μεθόδους διάγνωσης και θεραπείας του πεπτικού, που περιγράφονται στην παρούσα σελίδα. Έχει μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση των ενδοκρινών όγκων, εφαρμόζοντας εξατομικευμένα σε κάθε ασθενή την κατάλληλη θεραπεία.

Εμπιστευθείτε το πρόβλημα σας για μια αποτελεσματική και οριστική διευθέτηση με σύγχρονες μεθόδους θεραπείας, σύμφωνα με τις αρχές της χειρουργικής επιστήμης, που βασίζονται σε επιστημονικές αποδείξεις (Evidence Based Surgery). Η υψηλή μας επιστημονική κατάρτιση και η πολύχρονη εμπειρία εγγυώνται την άριστη λύση με ανώδυνο τρόπο και χωρίς ταλαιπωρία.

Ο ιατρός δέχεται και εξετάζει τους ασθενείς στο ιατρείο του, επί της οδού Κερασούντος, αριθμός 4, στην Αθήνα. Συνεργάζεται με όλες τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και, όταν χρειάζεται, νοσηλεύει τους ασθενείς σε σύγχρονες ιδιωτικές κλινικές που είναι συμβεβλημένες και με το ΕΟΠΥΥ.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο

2107486937

 

ενδοκρινείς όγκοι πεπτικούΟι ενδοκρινείς αδένες, όπως επί παραδείγματι το πάγκρεας, παράγουν μια μεγάλη ποικιλία ορμονών, οι οποίες ρυθμίζουν ουσιώδεις λειτουργίες του οργανισμού και μεταδίδουν πληροφορίες στα κύτταρα. Στους υγιείς οργανισμούς ένα πολύπλοκο σύστημα ρύθμισης εξασφαλίζει την διατήρηση της  ορμονικής ισορροπίας.

Αν τα ενδοκρινικά κύτταρα μεταλλαχτούν, μπορούν να συνθέσουν πολύ λιγότερες ή πολύ περισσότερες από το κανονικό ορμόνες με συνέπεια την διαταραχή του ρυθμιστικού μηχανισμού. Δευτεροπαθώς, εξαιτίας περιβαλλοντικών ή γενετικών παραγόντων, τα ορμονοπαραγωγά κύτταρα μπορούν να υποστούν κακοήθη μεταλλαγή ή να πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα τοπικά χωρίς τα τυπικά χαρακτηριστικά της κακοήθειας.

Οι νευροενδοκρινείς όγκοι (NET) αναπτύσσονται στο νευροενδοκρινικό σύστημα, το οποίο αποτελείται από κύτταρα νεύρων και αδένων που εκκρίνουν τις ορμόνες, ρυθμίζοντας την λειτουργία διαφόρων οργάνων του ανθρωπίνου σώματος. Τα νευροενδοκρινικά κύτταρα βρίσκονται στο στομάχι, τους πνεύμονες, τα έντερα και αλλαχού. 

Οι ΝΕΤ είναι σπάνιοι όγκοι, των οποίων όμως η συχνότητα για άγνωστους λόγους αυξάνεται και συνήθως εμφανίζονται σε άτομα ηλικίας >60 ετών Ταξινομούνται ανάλογα με την θέση απ’ όπου ξεκίνησαν. Ως εκ τούτου, μπορεί να υπάρχουν NET του λεπτού εντέρου, του παχέος εντέρου, του στομάχου, του παγκρέατος, του πνεύμονα ή σε σπάνιες περιπτώσεις NET της χοληδόχου κύστης, των χοληφόρων πόρων, των νεφρών, των όρχεων, των ωοθηκών ή του ήπατος. Οι ορμονικά ενεργοί νευροενδοκρινείς όγκοι μπορούν να καταταχθούν σε διάφορες κατηγορίες, αναλόγως της ορμόνης που παράγουν.

Οι περισσότεροι νευροενδοκρινείς όγκοι είναι καλοήθεις, έχουν βραδεία εξέλιξη και είναι καλά διαφοροποιημένοι. Ωστόσο, κάποιοι απ’ αυτούς συμπεριφέρονται ως κακοήθεις, με επέκταση στα γύρω όργανα και διηθητικού τύπου ανάπτυξη. Περίπου το 50% των νευροενδοκρινών όγκων του παγκρέατος προέρχονται από ορμονοπαραγωγά κύτταρα, χωρίς να συνθέτουν από μόνοι τους ορμόνες, είναι δηλαδή ορμονικά ανενεργοί (μη λειτουργικοί). Το άλλο 50% παράγει ορμόνες, είναι δηλαδή ορμονικά ενεργοί (λειτουργικοί). Επειδή και οι δύο ομάδες προέρχονται από τα ίδια ενδοκρινικά κύτταρα, εκφράζουν δείκτες που χαρακτηρίζουν την προέλευσή τους. Επειδή αυτοί οι δείκτες ανιχνεύονται και στα νευρικά κύτταρα, οι όγκοι ονομάζονται νευροενδοκρινείς. 

Ορισμένοι ασθενείς  που είναι φορείς γενετικών γονιδιακών μεταλλάξεων εμφανίζουν νευροενδοκρινείς όγκους παγκρέατος σε συνδυασμό με ενδοκρινείς όγκους άλλων ενδοκρινών οργάνων, όπως οι παραθυρεοειδείς αδένες ή τα επινεφρίδια στο πλαίσιο του συνδρόμου πολλαπλής ενδοκρινικής νεοπλασίας (ΜΕΝ). Εξαιτίας αυτής της κληρονομικότητας  της νόσου επηρεάζονται περισσότερες από μια γενεές και συνεπώς χρειάζεται γενετικός έλεγχος για να ανιχνευτούν οι φορείς μιας οικογένειας, με σκοπό την συχνότερη παρακολούθηση και πρωιμότερη διάγνωση της κακοήθειας. 

Οι νευροενδοκρινείς όγκοι απαιτούν ειδική αντιμετώπιση που μπορεί να περιλαμβάνει ειδικά βιολογικά φάρμακα, εξειδικευμένες επεμβάσεις, θεραπείες πυρηνικής ιατρικής, εμβολισμούς, χημειοθεραπεία και ακτινοβολία. Ωστόσο, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην φυσική εξέλιξη της νόσου, η οποία προσφέρει μακρόχρονη επιβίωση και πολλές φορές ίαση.

error: ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΜΕΝΟ!!