2107486937 | Κερασούντος 4, Αθήνα [email protected]

Ο ιατρός Γεώργιος Κέκος, με απόλυτη εξειδίκευση στις παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος και του πρωκτού, πραγματοποιεί με άψογο τρόπο όλες τις σύγχρονες μεθόδους θεραπείας των παθήσεων του πρωκτού, που περιγράφονται στην παρούσα ενότητα. Έχει μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση των πρωκτικών παθήσεων εφαρμόζοντας εξατομικευμένα σε κάθε ασθενή την κατάλληλη θεραπεία.

Εμπιστευθείτε μας το πρόβλημά σας για μια αποτελεσματική και οριστική διευθέτηση με σύγχρονες μεθόδους θεραπείας, σύμφωνα με τις αρχές της ιατρικής επιστήμης, που βασίζονται σε επιστημονικές αποδείξεις (Evidence Based Surgery). Η υψηλή μας επιστημονική κατάρτιση και η πολύχρονη εμπειρία εγγυώνται την άριστη λύση με ανώδυνο τρόπο και χωρίς ταλαιπωρία.

Ο ιατρός δέχεται και εξετάζει τους ασθενείς στο ιατρείο του, επί της οδού Κερασούντος, αριθμός 4, στην Αθήνα. Συνεργάζεται με όλες τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και, όταν χρειάζεται, νοσηλεύει τους ασθενείς σε σύγχρονες ιδιωτικές κλινικές που είναι συμβεβλημένες και με το ΕΟΠΥΥ.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο

2107486937

Ορισμοί

Ο πρωκτός αποτελεί το τελευταίο τμήμα του παχέος εντέρου, μέσω του οποίου αποβάλλονται τα κόπρανα και τα αέρια από τον πεπτικό σωλήνα.

Πρωκτολογία είναι ο τομέας της χειρουργικής που ασχολείται με τη διάγνωση και τη θεραπεία των παθήσεων του πρωκτού. Ο πλέον κατάλληλος και αρμόδιος γιατρός να διαγνώσει σωστά και να θεραπεύσει αποτελεσματικά τις πρωκτικές παθήσεις είναι ο εξειδικευμένος χειρουργός, ο οποίος ονομάζεται και πρωκτολόγος.

Παθήσεις του πρωκτού

Στη σύγχρονη κοινωνία οι πρωκτικές παθήσεις είναι πολύ συχνές ειδικά στους δυτικού τύπου πολιτισμένους λαούς, πιθανά λόγω της διατροφής και του σύγχρονου τρόπου ζωής. Οι συχνότερες από αυτές είναι η αιμορροΐδοπάθεια, η ραγάδα, τα συρίγγια, τα αποστήματα, η κύστη κόκκυγα, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (π.χ. κονδυλώματα), η ιδρωταδενίτιδα, ο κνησμός, η δυσκοιλιότητα, η ακράτεια κοπράνων ή αερίων και τα νεοπλάσματα. Οι παθήσεις αυτές σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να συνυπάρχουν (π.χ. αιμορροΐδοπάθεια και ραγάδα).

Ιδιαιτερότητες των παθήσεων του πρωκτού

Η περιοχή του πρωκτού είναι μία ιδιαίτερη περιοχή του ανθρώπινου σώματος, για την οποία οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται άβολα να συζητούν. Αυτό συμβαίνει ακόμη και σε εκείνες τις περιπτώσεις όπου υπάρχουν έντονα ενοχλήματα από σοβαρές παθήσεις, όπως για παράδειγμα είναι η αιμορροϊδοπάθεια, η ραγάδα, το συρίγγιο και το απόστημα. Οι άνθρωποι διστάζουν να επισκεφθούν έγκαιρα το γιατρό τους εξαιτίας των αισθημάτων αιδούς και αμηχανίας που προκαλεί η περιοχή αυτή. Σαν αποτέλεσμα οι ασθενείς επισκέπτονται κάποιον ειδικό γιατρό μόνο όταν τα συμπτώματα (π.χ. πόνος) γίνουν πολύ έντονα και έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο, που δεν είναι πλέον υποφερτά.

Οι παθήσεις του πρωκτού αποτελούν μια ξεχωριστή παθολογική και χειρουργική οντότητα, η οποία χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και μελέτης. Η ιδιαιτερότητα αυτή είναι εμφανής από το γεγονός, ότι πολύ σύντομα κατέστη αντιληπτό ότι για την καλύτερη κατανόηση, μελέτη και αντιμετώπιση των νοσημάτων της περιοχής αυτής απαιτούνται πολλές ειδικές γνώσεις και πλούσια εμπειρία. Η μεγάλη συχνότητα των νοσημάτων αυτών, οι ολοένα αυξανόμενες γνώσεις στη φυσιολογία και τη λειτουργική ανατομία της περιοχής, οι νέες μέθοδοι διαγνωστικής προσπέλασης και οι ριζικά ανανεωμένες μέθοδοι χειρουργικής αντιμετώπισης, καθιστούν αναγκαία την αντιμετώπιση των παθήσεων αυτών από εξειδικευμένους  χειρουργούς.

Οι συγκεκριμένες παθήσεις λόγω της ευαίσθητης περιοχής και των πλούσιων νευρικών απολήξεων εκδηλώνονται με θορυβώδη συμπτωματολογία (π.χ. έντονος πόνος) και μπορεί να είναι οξείες ή χρόνιες καταστάσεις. Οι παθήσεις αυτές ενώ δεν αποτελούν άμεση απειλή για τη ζωή των πασχόντων εντούτοις είναι πολύ ενοχλητικές και μερικές από αυτές  τόσο βασανιστικές και επώδυνες, ώστε η ζωή των πασχόντων να γίνεται μαρτυρική κατά την περίοδο του παροξυσμού. Αυτό έχει επίπτωση στην προσωπικότητα, στην ποιότητα ζωής, στην κοινωνική και στην επαγγελματική δραστηριότητα του ατόμου.

Διάγνωση των παθήσεων του πρωκτού

Πέρα από την επιμελή κλινική εξέταση, οι πιο συνήθεις εξετάσεις που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση των παθήσεων του πρωκτού είναι οι ακόλουθες:

  • Η ενδοσκόπηση (πρωκτοσκόπηση ή ορθοσκόπηση)
  • Η μαγνητική τομογραφία
  • Η αξονική τομογραφία
  • Το ενδοσκοπικό υπερηχογράφημα
  • Η αφοδευσιογραφία
  • Η μανομετρία.
  • Το ηλεκτρομυογράφημα

Θεραπεία των πρωκτικών παθήσεων

Οι μέθοδοι θεραπείας των παθήσεων του πρωκτού είναι πολυποίκιλες και εξαρτώνται όχι μόνο από το είδος της πάθησης αλλά και από τις παθολογοανατομικές αλλοιώσεις της κάθε μιας από αυτές. Από τις αποτελεσματικές όμως θεραπευτικές μεθόδους θα πρέπει οι ειδικοί γιατροί να επιλέγουν αυτήν που είναι η καταλληλότερη για τον εκάστοτε ασθενή και όχι πάντα την ίδια, για όλους ανεξαιρέτως τους ασθενείς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές από τις παθήσεις του πρωκτού είναι δυνατόν σε αρκετές περιπτώσεις να θεραπευτούν συντηρητικά (μη επεμβατικά). Για τις περιπτώσεις που απαιτείται χειρουργική επέμβαση, αξίζει να αναφερθούν τα εξής: Ο ειδικός πρωκτολόγος χειρουργός με τη χρήση καινοτόμων εργαλείων (χειρουργικό laser, ηλεκτροδιαθερμίες, υπέρηχοι) καλείται να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα, με ανώδυνες τεχνικές. Μεγάλη σημασία, επίσης, έχει και η σχολαστική μετεγχειρητική αγωγή από την οποία εξαρτάται η ομαλή επούλωση των πρωκτικών τραυμάτων και η αποφυγή υποτροπών.

Οι εγχειρητικές μέθοδοι θεραπείας των πρωκτικών παθήσεων υπάγονται στην μικρή και μεσαία χειρουργική. Ωστόσο, πολλές φορές αυτές μπορεί να προκαλέσουν αναπηρία, όπως για παράδειγμα είναι η ακράτεια των κοπράνων, η οποία ταλαιπωρεί τον πάσχοντα σε όλη του τη ζωή. Για το λόγο αυτό απαιτείται βαθιά γνώση της ανατομίας και της φυσιολογίας του πυελικού εδάφους και της ορθοπρωκτικής περιοχής, για την εκτίμηση και την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας.

error: ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΜΕΝΟ!!