2107486937 | Κερασούντος 4, Αθήνα [email protected]
Select Page

αιμορροιδεσ11Η θρόμβωση εξωτερικής αιμορροΐδας είναι μια επιπλοκή και εμφανίζεται σαν μία μελανή επώδυνη διόγκωση, ακριβώς έξω από το χείλος του πρωκτού. Οφείλεται, είτε σε θρόμβωση των φλεβών του αιμορροϊδικού πλέγματος είτε σε ρήξη  μιας φλέβας και το σχηματισμό υποδορίου αιματώματος. Από πολλούς περιγράφεται και ως πρωκτικό αιμάτωμα. Η κατάσταση αυτή δεν πρέπει να συγχέεται με προπίπτουσα εσωτερική αιμορροΐδα.

Παρατηρείται συνήθως μετά από έντονη προσπάθεια για αφόδευση,  διάρροιες, άρση βαρών, παροξυσμικό βήχα και κατά την εγκυμοσύνη.

Μόλις γίνει θρόμβωση ή αιμάτωμα, προκαλείται φλεγμονώδης αντίδραση, η οποία δημιουργεί σημαντική ενόχληση και πόνο στην περιπρωκτική περιοχή, σε σημείο που ο ασθενής αδυνατεί να βαδίσει ή να καθίσει.

Η εξέλιξη συνίσταται, είτε στην απορρόφηση του αιματώματος με την πάροδο του χρόνου είτε στη ρήξη του υπερκείμενου δέρματος, οπότε εξέρχεται ο θρόμβος και επέρχεται ίαση.

Στην οξεία φάση δεν πρέπει να γίνεται δακτυλική εξέταση ούτε και πρωκτοσκόπηση, λόγω του έντονου πόνου.

Οι ήπιες περιπτώσεις αντιμετωπίζονται συντηρητικά με φάρμακα και υπομονή. Χρειάζεται ανάπαυση, αναλγητικά, θερμά επιθέματα και υπακτικά καθαρτικά για να γίνουν τα κόπρανα μαλακά. Με την αγωγή αυτή, το αίμα απορροφιέται και τα συμπτώματα γίνονται ήπια και υποχωρούν μετά από 3- 4 ημέρες.

Σε ασθενείς με πολύ έντονο άλγος επιχειρείται διάνοιξη του αιματώματος και  αφαίρεση του θρόμβου με τοπική αναισθησία, πράγμα που έχει άμεση ανακούφιση του πόνου.

Θρόμβωση αιμορροΐδων με ρήξη και αιμορραγία

Θρόμβωση αιμορροΐδων με ρήξη και αιμορραγία

Μετά την απορρόφηση των θρόμβων ή των πρωκτικών αιματωμάτων το υπερκείμενο δέρμα ρικνώνεται και σχηματίζονται δερματικοί όζοι από ινώδη ιστό (skin tag), οι οποίοι δημιουργούν αισθητικό πρόβλημα στην περιοχή.

error: ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΜΕΝΟ!!