2107486937 | Κερασούντος 4, Αθήνα [email protected]
Select Page

αιμορροιδεσ13Επειδή η αιμορροϊδική νόσος αφορά μια περιοχή του σώματος για την οποία το ευρύ  κοινό νοιώθει άβολα και ντροπή, πολύ συχνά οι ασθενείς με αιμορροΐδες προσέρχονται στο γιατρό καθυστερημένα και με προχωρημένα ενοχλήματα.

Η ορθή και αποτελεσματική θεραπεία της αιμορροϊδοπάθειας προϋποθέτει σωστή και τεκμηριωμένη διάγνωση, η οποία γίνεται από ειδικό γιατρό με βάση τα συμπτώματα  και τα κλινικοεργαστηριακά ευρήματα.

Η ακριβής διάγνωση των αιμορροΐδων υλοποιείται με την πρωκτολογική εξέταση.

Με την οπτική εξέταση του πρωκτού, γίνεται η διάγνωση των εξωτερικών αιμορροΐδων, της πρόπτωσης των εσωτερικών αιμορροΐδων και των συνυπαρχουσών παθήσεων της περιπρωκτικής περιοχής.

Η διάγνωση των εσωτερικών αιμορροΐδων γίνεται αξιόπιστα με πρωκτοσκόπηση, δηλαδή μέσω ενός οργάνου που ονομάζεται πρωκτοσκόπιο και φέρει φωτισμό στην άκρη του. Ανάλογα με το μέγεθος, το βαθμό της πρόπτωσης, την εμφάνιση και τα συμπτώματα, οι εσωτερικές αιμορροΐδες ταξινομούνται σε τέσσερα στάδια. Επισημαίνεται ότι η διάγνωση των εσωτερικών αιμορροΐδων δεν μπορεί να γίνει με την ψηλάφηση κατά την δακτυλική εξέταση του πρωκτού, εκτός κι αν είναι θρομβωμένες.

Κάθε σύμπτωμα από την ορθοπρωκτική περιοχή δεν πρέπει να αποδίδεται άκριτα αποκλειστικά και μόνο στις αιμορροΐδες, γιατί μπορεί να οφείλονται σε πληθώρα άλλων καταστάσεων, πολλές φορές πολύ πιο επικίνδυνες από τις αιμορροΐδες. Πολλά νοσήματα της περιοχής, όπως οι όγκοι, η ραγάδα, τα συρίγγια, η πρόπτωση του ορθού, οι φλεγμονές, τα αποστήματα, τα κονδυλώματα και ο κνησμός, εκδηλώνονται με συμπτώματα παρόμοια με εκείνα των αιμορροΐδων. Ένα λεπτομερειακό ιατρικό ιστορικό, η κλινική εξέταση και ο εργαστηριακός έλεγχος του εντέρου μπορεί να γλυτώσουν τον ασθενή από μεγάλη περιπέτεια αλλά και κινδύνους.

Ειδικότερα, κάθε αιμορραγία από το κατώτερο γαστρεντερικό σύστημα δεν έχει σαν αιτία μόνο τις αιμορροΐδες, αλλά και πολλές άλλες καλοήθεις ή κακοήθεις παθήσεις του εντέρου, όπως για παράδειγμα είναι η φλεγμονώδης εντεροπάθεια, τα εκκολπώματα, οι πολύποδες και ο καρκίνος. Για τον παραπάνω λόγο, κάθε απώλεια αίματος από τον πρωκτό, ιδιαίτερα στους ενήλικες άνω των 50 ετών,  θα πρέπει να ερευνάται σχολαστικά με ενδοσκοπική εξέταση (ορθοσκόπηση, σιγμοειδοσκόπηση ή κολοσκόπηση), προκειμένου να αποκλεισθεί οποιαδήποτε πάθηση του παχέος εντέρου.

Σαν κανόνας, η ενδοσκόπηση του παχέος εντέρου με τα εύκαμπτα ενδοσκόπια είναι σχεδόν πάντα απαραίτητη κατά τη διαγνωστική διερεύνηση της αιμορροϊδοπάθειας. Θεωρείται δε επιβεβλημένη πριν από κάθε χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία των αιμορροΐδων.

error: ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΜΕΝΟ!!