2107486937 | Κερασούντος 4, Αθήνα [email protected]
Select Page

αιμορροιδεσ15“Ανώδυνη Θεραπεία Αιμορροΐδων χωρίς Νάρκωση, χωρίς Χειρουργείο”

Μια πλειάδα επεμβατικών τεχνικών έχουν εφαρμοστεί και έχουν προσφέρει σημαντική βοήθεια στη θεραπεία της αιμορροϊδοπάθειας. Οι επεμβατικές μη χειρουργικές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της αιμορροϊδικής νόσου έχουν σαν στόχο τη συρρίκνωση των αιμορροΐδων. Οι επεμβάσεις αυτές είναι ουσιαστικά ανώδυνες, επειδή εφαρμόζονται σε περιοχή χωρίς νευρικές απολήξεις και αισθητικότητα.

Οι σπουδαιότερες από αυτές είναι οι κάτωθι:

  • Περίδεση αιμορροΐδων με ελαστικό δακτύλιο
  • Σκληροθεραπεία
  • Καυτηριασμός
  • Κρυοθεραπεία

Περίδεση των αιμορροΐδων με ελαστικό δακτύλιο: Η θεραπεία αυτή είναι απλή, σύντομη, ανώδυνη και εφαρμόζεται στο ιατρείο χωρίς αναισθησία. Έχει ένδειξη σε συμπτωματικές αιμορροΐδες χωρίς μόνιμη πρόπτωση, δηλαδή βαθμού 1ου έως 3ου.

Οι ελαστικοί δακτύλιοι τοποθετούνται διαμέσου του πρωκτοσκοπίου στην βάση των αιμορροΐδων, τουλάχιστον 1 εκατοστό πάνω από την οδοντωτή γραμμή για να αποκοπεί η αιμάτωση. Στο σημείο αυτό δεν υπάρχουν νευρικές απολήξεις και η μέθοδος δεν πονάει. Οι αιμορροΐδες ατροφούν περίπου σε μία εβδομάδα. Η ίνωση που δημιουργείται από την πληγή συγκρατεί τις αιμορροΐδες στη φυσιολογική θέση και εμποδίζει την πρόπτωσή τους έξω από το χείλος του πρωκτού.

Συνήθως τοποθετούνται δακτύλιοι μόνο σε δύο αιμορροϊδικούς όζους σε κάθε συνεδρία. Οι δακτύλιοι αποπίπτουν μετά από λίγες μέρες. Στις εναπομείνουσες αιμορροΐδες η περίδεση επαναλαμβάνεται μετά από τρεις εβδομάδες.

Μετά την τοποθέτηση των ελαστικών δακτυλίων στις αιμορροΐδες ο ασθενής δεν έχει σημαντικά ενοχλήματα. Τα μακροχρόνια αποτελέσματα είναι πολύ ικανοποιητικά.

αιμορροιδεσ16

Σκληροθεραπεία: Με την τεχνική αυτή επιδιώκεται: α) η επίσχεση της αιμορραγίας με τη θρόμβωση των αιμοφόρων τριχοειδών και  β) η συγκόλληση του βλεννογόνου με τους υποκείμενους ιστούς.

Η σκληρυντική ουσία ενίεται στο μίσχο της αιμορροΐδας  κάτω από το βλεννογόνο και όχι μέσα στη φλέβα. Κάθε φορά ενίονται 5 ml σκληρυντικής ουσίας με ειδική σύριγγα. Οι  ενέσιμες σκληρυντικές ουσίες είναι η φαινόλη 5% σε αραχιδέλαιο και η κινίνη 20%.

Μετά τη σκληροθεραπεία δημιουργείται τοπικά άσηπτη φλεγμονή και ανάπτυξη συνδετικού ιστού γύρω από τα αγγεία με αποτέλεσμα τη μείωση προσφοράς αίματος στις αιμορροΐδες, αλλά και τη συγκόλληση του βλεννογόνου στους υποκείμενους μυς. Με τον τρόπο αυτό συρρικνώνονται οι φλέβες και συστέλλονται οι αιμορροΐδες.

Μετά την ενεσιοθεραπεία δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει άμεσα στις συνήθεις δραστηριότητες. Μπορεί να αισθανθεί μόνο ένα αίσθημα βάρους στο πρωκτό και ήπιο πόνο. Ενδεχόμενη μικρή αιμορραγία σταματάει μετά από 24 – 48 ώρες. Ο επανέλεγχος γίνεται μετά από 4 – 6 εβδομάδες, οπότε και επαναλαμβάνεται η σκληροθεραπεία, εφόσον εξακολουθούν τα συμπτώματα..

Η τεχνική έχει άριστα αποτελέσματα στις αιμορροΐδες 1ου βαθμού και πολύ καλά στις 2ου βαθμού. Το συνολικό ποσοστό επιτυχίας ανέρχεται στο 70%.

Σκληροθεραπεία

Σκληροθεραπεία

Μέθοδοι καυτηριασμού: Μια σειρά από μεθόδους καυτηριασμού έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές για τη θεραπεία των αιμορροΐδων. Χρησιμοποιούνται μόνο εφόσον αποτύχουν οι άλλες συντηρητικές μέθοδοι. Η διαδικασία αυτή μπορεί να εφαρμοστεί με διπολική διαθερμία, με υπέρυθρη ακτινοβολία, με Laser ή γαλβανικό ρεύμα.

Με τη χρήση ειδικής συσκευής που εκπέμπει υπέρυθρη ακτινοβολία στον αγγειακό μίσχο της αιμορροΐδας, επιτυγχάνεται η πήξη της. Η καταστροφή των ιστών γίνεται σε βάθος 3 χιλιοστά και έτσι καταστρέφονται τα τροφοφόρα αγγεία, ο δε βλεννογόνος καθηλώνεται στους υποκείμενους ιστούς με την ανάπτυξη συνδετικού ιστού. Δεν έχουν παρατηρηθεί επιπλοκές της μεθόδου και ο ασθενής δεν χρειάζεται ιδιαίτερη μετεγχειρητική φροντίδα.

Κρυοθεραπεία: Με τη μέθοδο αυτή  η αιμορροΐδα προσβάλλεται με ψύξη, η οποία προκαλεί νέκρωση και απόπτωση, η δε επούλωση γίνεται κατά δεύτερο σκοπό. Εφαρμόζεται για τις εσωτερικές και τις εξωτερικές αιμορροΐδες 2ου και 3ου βαθμού, σε επίπεδο ιατρείου και δεν απαιτείται ειδική μετεγχειρητική αγωγή.

Η ψύξη γίνεται με την επαφή της αιμορροΐδας με ένα καθετήρα, ο οποίος ψύχεται είτε με υγρό άζωτο είτε με υγρό υποξείδιο του αζώτου. Ο καθετήρας συνδέεται με ένα κύλινδρο που περιέχει το υγρό ψύξης που ρέει στην κορυφή. Η αιμορροΐδα ψύχεται για 30΄΄ – 90΄΄, οπότε αυτή θρομβούται, νεκρώνεται και ακολούθως αποπίπτει μετά από μια βδομάδα.

Αν και η μέθοδος έχει καλά αποτελέσματα, εν τούτοις δεν χρησιμοποιείται ευρέως στη κλινική πράξη, λόγω του υψηλού κόστους και του μεγάλου ποσοστού επιπλοκών. Άλλωστε, δεν υπερτερεί της σκληροθεραπείας και της περίδεσης με ελαστικούς δακτυλίους.

error: ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΜΕΝΟ!!