2107486937 | Κερασούντος 4, Αθήνα [email protected]
Select Page

Η αιμορροϊδοπάθεια συνοδεύεται από αυξημένο τόνο του έσω σφιγκτήρα, γεγονός που συμβάλλει στην επιδείνωση της αιμορροϊδικής νόσου και στην εμφάνιση συμπτωμάτων. Ως γνωστό, η υπερτονία του σφιγκτήρα προκαλεί φλεβική στάση και διόγκωση των αγγειακών αιμορροϊδικών πλεγμάτων του πρωκτού, τα οποία με το χρόνο εξελίσσονται σε αιμορροΐδες και ακολούθως προκαλείται η αιμορροϊδική νόσος.

Η κατάργηση λοιπόν της υπερτονίας του πρωκτικού σφιγκτήρα αποτελεί σημαντικό θεραπευτικό βήμα κατά την αντιμετώπιση της αιμορροϊδοπάθειας. Αυτή υλοποιείται είτε με τη διαστολή του δακτυλίου, είτε με τη διατομή του έσω σφιγκτήρα.

Διαστολή δακτυλίου σε περίσφιξη αιμορροΐδων

Διαστολή δακτυλίου σε περίσφιξη αιμορροΐδων

Διαστολή του δακτυλίου: Η διαστολή ελαττώνει τον τόνο του σφιγκτήρα με αποτέλεσμα την ομαλοποίηση της αιματικής κυκλοφορίας και την εξάλειψη των συμπτωμάτων. Αναφέρεται ως μέθοδος Lord από το όνομα του ΄Αγγλου χειρουργού που την επινόησε και έχει σαν  αρχή την κατάργηση του σπασμού, που προκαλείται λόγω του τοπικού ερεθισμού.  Εκτελείται υπό αναισθησία με την ήπια και προοδευτική διαστολή του πρωκτικού δακτυλίου μέχρι 4 δακτύλων, για χρονικό διάστημα 4-5 λεπτών. Η διαστολή αυτή προκαλεί ρήξη μόνο των ινωδών δακτυλιοειδών δεσμίδων από χρόνια φλεγμονή (ίνωση) και ουδέποτε ρήξη των μυικών ινών του σφιγκτήρα.

Όταν η διαστολή γίνεται ήπια και με κανόνες από έμπειρο γιατρό, δεν έχει επιπτώσεις στη λειτουργία του πρωκτικού σφιγκτήρα, γιατί το αποτέλεσμα της διαστολής δεν είναι μόνιμο και αποκαθίσταται γρήγορα.

Η μέθοδος αυτή μπορεί να εφαρμοστεί σε νέους ανθρώπους ειδικότερα εάν συνυπάρχει και ραγάδα. Αντενδείκνυται σε άτομα άνω των 60 ετών και στις γυναίκες, επειδή ο σφιγκτήρας  είναι χαλαρός από τις γέννες.

Πλάγια έσω σφιγκτηροτομή: Είναι μία διεθνώς αναγνωρισμένη μέθοδος για τη μείωση του τόνου του έσω σφιγκτήρα. Ακολουθεί την ίδια λογική με τη διαστολή, με τη διαφορά ότι αυτή είναι μόνιμη και τα αποτελέσματα είναι άμεσα και οριστικά. Δεν παρουσιάζονται επιπλοκές ούτε σοβαρά λειτουργικά προβλήματα. Η μετεγχειρητική περίοδος είναι τελείως ανώδυνη, το ίδιο και η πρώτη κένωση. Η λύση του προβλήματος θεωρείται οριστική, ενώ η πιθανότητα υποτροπής της νόσου είναι μικρή.

αιμορροιδεσ19

 

error: ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΜΕΝΟ!!