2107486937 | Κερασούντος 4, Αθήνα [email protected]
Select Page

Συμπτώματα των αιμορροΐδων

  • Αιμορραγία
  • Δυσφορία και πόνος στον πρωκτό
  • Υπερέκκριση βλέννας
  • Τοπικός ερεθισμός
  • Κνησμός
  • Χαλάρωση σφιγκτήρα
  • Πρόπτωση και διόγκωση
  • Αίσθημα ατελούς αφόδευσης
αιμορροιδεσ8

Αιμορραγία από αιμορροΐδες

Οι αιμορροΐδες δεν είναι επικίνδυνες, ούτε απειλητικές για τη ζωή. Ωστόσο, επηρεάζουν καθοριστικά την καθημερινότητα των ασθενών και υποβαθμίζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής. Τα συμπτώματα  άλλοτε είναι ήπια ή ανύπαρκτα και άλλοτε είναι έντονα.

Τα κυριότερα συμπτώματα των αιμορροΐδων, με τη σειρά της συχνότητας και της σπουδαιότητας με την οποία εμφανίζονται, είναι τα ακόλουθα:

Αιμορραγία:  Το κυριότερο και συχνότερο σύμπτωμα των αιμορροΐδων είναι η αιμορραγία, η οποία οφείλεται στις ρωγμές του βλεννογόνου που τις καλύπτει. Το αίμα που χάνεται μπορεί να είναι σε αρκετή ποσότητα, οπότε ενδέχεται να εμφανισθεί σιδηροπενική αναιμία. Έχει χρώμα ανοικτό κόκκινο χωρίς θρόμβους και εμφανίζεται στο τέλος της κένωσης. Επικαλύπτει τα κόπρανα και φαίνεται στο χαρτί σκουπίσματος ή πέφτει σαν σταγόνες στη λεκάνη της τουαλέτας. Η αιμορραγία γίνεται κατά επεισόδια, τα οποία μπορεί να υποχωρήσουν για εβδομάδες, μήνες, ή και χρόνια και να ξαναεμφανιστούν.

Πόνος: Είναι γνωστό ότι οι εσωτερικές αιμορροΐδες δεν πονούν. Γίνονται επώδυνες μόνο αν υποστούν θρόμβωση, περίσφιξη ή νέκρωση. Ο πόνος μπορεί να οφείλεται και σε συνυπάρχουσα επιπλοκή όπως ραγάδα, φλεγμονή και απόστημα.

Δυσφορία: Το αίσθημα δυσφορίας είναι συχνό σύμπτωμα, ιδιαίτερα αν υπάρχει πρόπτωση. Περιγράφεται ως αίσθημα “μπουκώματος” στο περίνεο ή ως επιθυμία για αφόδευση ή ως αίσθημα πληρότητας ή και βάρους στον πρωκτό. Ο ασθενής σφίγγεται σε μια προσπάθεια να ανακουφιστεί, αυτό όμως προκαλεί επιδείνωση της δυσφορίας.

Υπερέκκριση βλέννας: Η βλεννώδης ή υδαρής υπερέκκριση οφείλεται σε υπερπαραγωγή βλέννας, η οποία λεκιάζει το εσώρουχο. Οφείλεται στον ερεθισμό του βλεννογόνου που καλύπτει τις αιμορροΐδες, όταν αυτές προσπίπτουν προς τα έξω.

Κνησμός δακτυλίου:  Εμφανίζεται στην περιπρωκτική χώρα με μεγάλη συχνότητα. Συσχετίζεται με πρόπτωση και βλεννώδη υπερέκκριση, λόγω της κακής υγιεινής και του ερεθισμού της περιοχής.

Πρόπτωση – διόγκωση: Η διόγκωση των εσωτερικών αιμορροΐδων και η εμφάνισή τους έξω από τον πρωκτό γίνεται αντιληπτή από τον ασθενή ως μια μάζα, που προσπίπτει κατά την αφόδευση. Απαντάται συχνά και ανατάσσεται από μόνη της ή με χειρισμούς με το χέρι. Όταν υπάρχει διόγκωση και πρόπτωση των αιμορροΐδων, η καθαριότητα της περιπρωκτικής περιοχής  είναι δύσκολη και γι αυτό οι άρρωστοι λερώνουν το εσώρουχο με κοπρανώδες υλικό.

αιμορροιδεσ9

error: ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΜΕΝΟ!!