2107486937 | Κερασούντος 4, Αθήνα [email protected]
Select Page

Έχουν προταθεί διάφοροι μηχανισμοί με τους οποίους εξηγείται η δημιουργία των αιμορροΐδων. Οι πιο σημαντικοί από αυτούς είναι οι εξής:

  1. Η υπερτονία του πρωκτικού σφιγκτήρα
  2. Η χαλάρωση των στηρικτικών συνδέσμων
  3. Διαταραχή στην κυκλοφορία του αίματος

Υπερτονία του πρωκτικού σφιγκτήρα:   Η κυκλοφορία του αίματος μέσα στα αιμορροϊδικά πλέγματα ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από τον τόνο του πρωκτικού σφιγκτήρα. Έχει αποδειχθεί ότι η αύξηση του τόνου του σφιγκτήρα οδηγεί σε φλεβική στάση μέσα στα αιμορροϊδικά πλέγματα, η οποία με τη σειρά της προκαλεί επιπλέον αύξηση του τόνου του σφιγκτήρα και έτσι προκύπτει φαύλος κύκλος. Σαν επακόλουθο αυτών,διογκώνονται οι φλέβες των αιμορροϊδικών πλεγμάτων και έτσι δημιουργούνται οι αιμορροΐδες.

Συνοπτικά ο  μηχανισμός δημιουργίας των αιμορροΐδων έχει ως εξής:

Αυξημένος τόνος του πρωκτικού σφιγκτήρα

Φλεβική στάση στα αιμορροϊδικά πλέγματα

Κιρσοειδής διόγκωση φλεβών των αιμορροϊδικών πλεγμάτων

Πόνος κατά την αφόδευση

Μεγαλύτερη αύξηση του τόνου του σφιγκτήρα

Επιδείνωση των αιμορροΐδων και των συμπτωμάτων

Χαλάρωση των στηρικτικών συνδέσμων:  Μετά την τρίτη δεκαετία της ζωής, οι σύνδεσμοι οι οποίοι συγκρατούν τα αιμορροϊδικά πλέγματα στο τοίχωμα του πρωκτού, εκφυλίζονται και εξασθενούν. Η φθορά αυτή οδηγεί σε χαλάρωση των ιστών που συγκρατούν τις αιμορροΐδες, οι οποίες παύουν πλέον να είναι ισχυρά προσκολλημένες στο τοίχωμα του πρωκτού. Έτσι υφίστανται μετακίνηση από την αρχική τους θέση και τελικά καταλήγουν σε πρόπτωση προς το πρωκτικό χείλος. Η χαλάρωση των στηρικτικών ιστών οδηγεί επίσης στη διόγκωση των αιμορροΐδων. Η αλλαγή θέσης και η διόγκωση των αιμορροΐδων έχουν ως αποτέλεσμα την ευθραυστότητα του βλεννογόνου και την απώλεια αίματος από το πρωκτό.

Διαταραχή στην κυκλοφορία του αίματος:   Οι αιμορροΐδες δημιουργούνται από κώλυμα στη φλεβική επαναφορά του αίματος από τα αιμορροϊδικά πλέγματα, το οποίο μπορεί να είναι αποτέλεσμα της αυξημένης ενδοκοιλιακής πίεσης, όπως συμβαίνει στην κύηση και το χρόνιο βήχα. Αναμφίβολα, σ’ αυτό συμβάλλει και η όρθια στάση του ανθρώπου.

Αιμορροΐδες δημιουργούνται επίσης από την κακή κυκλοφορία του αίματος στα αιμορροϊδικά αγγεία, η οποία προκαλείται από μηχανική απόφραξη, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στη δυσκοιλιότητα και την παρατεταμένη παραμονή των κοπράνων στη λήκυθο του ορθού (κοπρόσταση).

Η αύξηση της ροής του αίματος στην περιοχή των σπλάγχνων, που επηρεάζει την κυκλοφορία του αίματος στα κάτω μεσεντέρια και στα αιμορροϊδικά αγγεία, συμμετέχει επίσης στη διόγκωση των αιμορροΐδων.

error: ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΜΕΝΟ!!