2107486937 | Κερασούντος 4, Αθήνα [email protected]
Select Page

Οι αιμορροΐδες είναι ανατομικές αγγειακές δομές στην περιοχή του πρωκτικού σωλήνα. Η ετυμολογία της ονομασίας προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις «αίμα» και «ρέω» και χαρακτηρίζει το προεξάρχον σύμπτωμα της νόσου, δηλαδή τη ροή αίματος από τον πρωκτό.

αιμορροιδεσΟι αιμορροΐδες αποτελούν κιρσοειδείς διογκώσεις των φυσιολογικών αιμορροϊδικών πλεγμάτων. Προβάλλουν δε μέσα στο πρωκτικό σωλήνα και είναι ορατές με την πρωκτοσκόπηση. Η εμφάνισή τους κατά βάση οφείλεται στη φλεβική συμφόρηση και στη διεύρυνση των φλεβών.

Κατά την περιγραφή των αιμορροΐδων διακρίνουμε δύο ανεξάρτητες ανατομικές δομές:

 α) Τις εσωτερικές αιμορροΐδες, οι οποίες αποτελούνται από διογκωμένες φλέβες του έσω αιμορροϊδικού πλέγματος και εντοπίζονται στα άνω δύο τρίτα του πρωκτικού σωλήνα.

β) Τις εξωτερικές αιμορροΐδες, οι οποίες αποτελούνται από διογκωμένες φλέβες του έξω αιμορροϊδικού πλέγματος και εντοπίζονται στο κάτω τριτημόριο του πρωκτικού σωλήνα.

Οι εσωτερικές αιμορροΐδες μοιάζουν σαν τρεις μικρούς σάκους με φλεβικό αίμα και γι’ αυτό συχνά περιγράφονται και ως αιμορροϊδικοί όζοι. Οι όζοι αυτοί με την πρωκτοσκόπηση φαίνονται σαν τρείς σφαιροειδείς προπέτειες μέσα στο πρωκτικό σωλήνα, αντίστοιχα προς την 3η, 7η, και 11η ώρα και έχουν μέγεθος που κυμαίνεται από 2 έως 15 χιλιοστά, ανάλογα με το βαθμό της αιμορροϊδοπάθειας.

Οι εσωτερικές αιμορροΐδες καλύπτονται με βλεννογόνο από κυλινδρικά κύτταρα, το οποίο δεν διαθέτει υποδοχείς πόνου, ενώ οι  εξωτερικές αιμορροΐδες καλύπτονται με δέρμα από πλακώδη κύτταρα, που είναι εξαιρετικά ευαίσθητο στον πόνο.

αιμορροιδεσ2Στα αρχικά στάδια οι εσωτερικές αιμορροΐδες είναι στερεά προσκολλημένες στο τοίχωμα του πρωκτού με στηρικτικούς συνδέσμους. Όταν όμως διογκωθούν πάνω από ένα σημείο και εξασθενίσουν οι στηρικτικοί σύνδεσμοι, τότε με κάθε αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης (σφίξιμο) διολισθαίνουν από τη φυσιολογική τους θέση μαζί με τον υπερκείμενο βλεννογόνο, προς τα έξω.

Κάθε αιμορροΐδα που προβάλει από τον πρωκτικό χείλος και είναι ορατή με γυμνό μάτι, λέγεται προσπίπτουσα.

Όταν οι αιμορροΐδες προκαλούν συμπτώματα, τότε χρησιμοποιούμε τον  όρο «αιμορροϊδοπάθεια» ή «αιμορροϊδική νόσος» για να αποδώσουμε τη νοσηρή αυτή κατάσταση.

αιμορροιδεσ3 αιμορροιδεσ6 αιμορροιδεσ5 αιμορροιδεσ4Επιστροφή στην επιλογή ενοτήτων

error: ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΜΕΝΟ!!