2107486937 | Κερασούντος 4, Αθήνα [email protected]

Ευτυχείς είναι εκείνοι  που βρίσκουν την δικαίωση  τους στην ικανοποίηση  που παρέχει η προσφορά.

G. Pirari

Η ζωή και τα αινίγματά της πάντοτε προκαλούσαν το δέος και προβλημάτιζαν τον άνθρωπο  κάθε εποχής. Αρχικά μόνο με τη φαντασία του άνοιγε νέους δρόμους, αυτούς που στη συνέχεια θα οδηγούσαν τη σκέψη του επόμενου πρωτοπόρου πνεύματος  μακριά, πέρα από τα συμβατά όρια, πέρα από τη μέχρι εκείνη την εποχή πραγματικότητα. Και την άφηνε να προκαλεί  με όλα όσα ο νούς σχεδίαζε και η θεωρία έπλαθε, πριν αναλάβει το χέρι, η Τεχνολογία και αργότερα η Τεχνογνωσία, να τα  κάνει πράξη, εφαρμογή, καθημερινότητα και αποτελέσουν έτσι  σταδιακά το θρίαμβο της σύγχρονης εποχής. Και κάθε φορά ο νούς άνοιγε τα φτερά του ακόμα πιο ψηλά, για να αγγίξει ένα ένα όλα αυτά που θα πιστοποιούσαν τη λύση, τη θεραπεία στο τομέα  της Ιατρικής.

Αλλά αυτή η πορεία δεν ήταν πάντα στρωμένη με ανθούς. Οι ανηφόρες πολλές και οι κατηφόρες επικίνδυνες. Τα μονοπάτια άλλοτε δύσβατα, άλλοτε απόκρημνα, γι’αυτό και οι επιστήμονες δε δικαιώθηκαν όλοι. Ωστόσο, όποτε ξεπρόβαλλε η λεωφόρος, ο επιστήμονας άγγιζε τη δικαίωση και η προσπάθεια υψωνόταν σε επίτευγμα, σε δύναμη, που έθετε αποφασιστικά έξω από το περιθώριο της ζωής τις αρρώστιες. Και καθώς ατένιζε στην κορυφή της δόξας του, σκορπώντας αισιόδοξα μηνύματα σε όλη την ανθρωπότητα, πριν ξαποστάσει καλά καλά, ανακάλυπτε ότι βρίσκεται πάλι στην αρχή, απέναντι σε πολλά και δυσεπίλυτα προβλήματα, που περίμεναν επιτακτικά  τη δική τους λύση.

Η ιστορία της Ιατρικής γράφεται από ερημίτες ερευνητές, που κάποια στιγμή «θεϊκής αναλαμπής» ανοίγουν την πόρτα στο χείμαρο των γνώσεων. Αντιμετωπίζουν παροδικά τα πάθη των αντιπάλων και νικούν όταν διαθέτουν τη δύναμη να επικρατήσουν στον ωκεανό των γνώσεων και αντιθέσεων, αλλά μερικές φορές και να μαρτυρήσουν.

Είναι άλλωστε γνωστό ότι κάθε καινοτομία, ειδικά στην Ιατρική προκαλεί επανάσταση που γκρεμίζει από το βάθρο κάποια από τα προηγούμενα δεδομένα. Και χωρίς επαγρύπνηση του ενεργού και ευσυνείδητου γιατρού, τίποτα δε θα μπορεί να δικαιώσει την πολύχρονη, επίπονη και επίμονη έρευνα των προηγούμενων. Αυτοί, μόνο θετικά θα πρέπει να αντιμετωπίζουν όλη αυτή την ακατάπαυστη ροή γνώσεων, που σήμερα με την παγκοσμιοποίηση μπορούν όλοι να τις κάνουν κτήμα τους, αρκεί να έχουν τη διάθεση να ενσκήψουν και να εντρυφήσουν στο γνωστικό αντικείμενό τους, να το αγκαλιάσουν και να επιλέξουν από όλη αυτή την πληθώρα, όλα όσα θα σταθούν πολύτιμοι αρωγοί στο έργο τους, ήτοι στην απελευθέρωση του ασθενή από τον πόνο και φυσικά στην τελική νίκη τους με την  ασθένεια. Η ολιγωρία στην ενημέρωση, μόνο σύγχυση μπορεί να προκαλέσει.

Η Ιατρική έχει ως άξονα της τον άνθρωπο. Και είναι τόσο ζωντανή επιστήμη, όσο και η ίδια η ζωή. Όλα είναι ρευστά σε αυτήν και όλα μπορούν να ανατραπούν κάθε στιγμή, από κάποια άλλη θεωρία.Η Ιατρική που στηρίζεται στην τεκμηριωμένη με αποδείξεις γνώση (evidence based medicine) αποτελεί βασική προϋπόθεση στην άσκηση της σύγχρονης Ιατρικής σε όλες τις υγειονομικά προηγμένες χώρες του κόσμου. Χειρουργώντας αγγίζουμε ουσιαστικά τη φύση και ορθώνουμε το ανάστημα μας μπροστά σε δυνάμεις που είναι σίγουρα ανώτερες από εμάς. Στο τιτάνιο και άνισο αυτό αγώνα απέναντι σε μια νόσο που χρήζει χειρουργικής θεραπείας, μας στηρίζει σίγουρα η ορθή άσκηση της επιστήμης.

Η  κατάτμηση της χειρουργικής σε ειδικούς και υπερειδικούς κλάδους, καθιστά δυσχερή σήμερα, την ανά πάσα στιγμή ανεύρεση πληροφοριών, ενώ η διεύρυνση του πεδίου της χειρουργικής έρευνας κατά τα τελευταία 15 χρόνια με την αλματώδη εξάπλωση της πληροφορικής, της σύγχρονης βιοϊατρικής τεχνολογίας, της γενετικής, της ανοσοβιολογίας και κυρίως της μοριακής βιολογίας, για την ερμηνεία  και διαλεύκανση ποικίλων και ανεξιχνίαστων έως σήμερα παθολογικών διαταραχών και διεργασιών, άνοιξε νέους ορίζοντες και εδραίωσε έτσι περισσότερο τις θεμελιώδεις αρχές που διέπουν τη χειρουργική γενικότερα.

Τα επιτεύγματα αυτά μεταβάλλουν συνεχώς τη μεθοδολογία προσέγγισης και  ανάλυσης μηχανισμών των χειρουργικών παθήσεων, και ο επιταχυνόμενος ρυθμός της επιστημονικής προόδου επιβάλλει πλέον, όχι μόνο την ενημέρωση αλλά και τη βούληση αφομοιώσεως των νέων ιδεών και στρατηγικής που απορρέουν από την εισβολή των βασικών επιστημών στην κλινική πράξη. Χωρίς αυτή την προσέγγιση οι μελλοντικοί χειρουργοί διατρέχουν τον κίνδυνο να συνδέσουν το «διφυές» λειτούργημα τους μόνο με την «τέχνη της χειρουργικής», απαρνούμενοι έτσι την πνευματική κληρονομιά τους, που τόσο συνέβαλε στη συνέχιση της προόδου.

Πρέπει κανείς να ισοσταθμίζει τις επιστημονικές αρχές με την κλινική πράξη και να κατατείνει στο συγκερασμό βασικών επιστημών και κλινικής χειρουργικής.     Αν μάλιστα, η διαφορά ανάμεσα στη νέα γνώση και στις κλινικές εφαρμογές της ήταν ιδανική, τόσο από ποιοτική, όσο και ποσοστική άποψη, ο αριθμός των χειρουργικών ασθενών που θα μπορούσαν να αποκατασταθούν πλήρως στην υγεία τους θα ήταν αναμφισβήτητα πιο υψηλός. Οι πιο πάνω αλήθειες  είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακές όταν η αναφορά τους γίνεται στους ασθενείς με παθήσεις του ήπατος,των χοληφόρων και του παγκρέατος.

Στην σύγχρονη εποχή όλοι ελπίζουν ότι η Ιατρική Επιστήμη θα κάνει ένα ακόμα θαύμα, το οποίο θα εξαλείψει τις αρρώστιες και θα ανακουφίσει τον ανθρώπινο πόνο. Από  τις ελπίδες  όμως ως την πραγματικότητα, υπάρχει μία μεγάλη απόσταση που πρέπει να διανυθεί, αλλά χρειάζονται πολλές δεκαετίες ακόμα, ώστε να μπορεί ο άνθρωπος να επαίρεται για τις κατακτήσεις του, όχι μόνο σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά και για την αποτελεσματικότητά τους στη εφαρμογή. Αυτό συχνά είναι ένα όνειρο. Αλλά  και ποιος είναι εκείνος που δεν θέλει να το δει να πραγματοποιείται;

Μέχρι όμως τότε ένα βιβλίο όπως το παρόν, που φιλοξενεί και τη θεωρία και την πράξη, ήτοι την Επιστήμη  και την Τεχνογνωσία, αλλά και την καθημερινή πείρα του συγγραφέα του, καθώς προσεγγίζει το πρόβλημα του ασθενή του, ταυτισμένη με την αγάπη του γι’ αυτό τον κλάδο της Επιστήμης, είναι εξαιρετικά χρήσιμο για εκείνους που ασχολούνται με αυτό τον τομέα της Ιατρικής, ήτοι με την Ενδοσκόπηση, που η εξέλιξή της τα τελευταία χρόνια είναι αναμφισβήτητα εντυπωσιακή.

error: ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΜΕΝΟ!!